REVIJE I SCENA MUČENJE ZA VEĆINU PASA: Kucama galama i objektivi mogu da izazovu stres

Autor:

Lifestyle

29.03.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubimci koji nisu odmalena naviknuti na velike gužve, galamu, objektive i maske neće pozitivno reagovati na takva dešavanja i biće pod tenzijom, objašnjava dreser Urošević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Maske mogu da izazovu stres kod pasa

Socijalne atrakcije za životinje su sve češće, kako u svetu tako i kod nas. Ranije su to bile samo izložbe, a danas imamo ceo spektar manifestacija koje uključuju i životinje. Pseći maskenbali, crveni tepisi, velike gužve, objektivi i kamere su sve češći u životima naših mezimaca, a nedavno održani modni šou za pse u Njujorku na kojem je učestvovalo više od 150 doteranih kuca nas je naterao da istražimo da li takve pojave mogu negativno da utiču na životinje.

DRESURA ODMALENA

Dreser Nikola Urošević radi sa Prvom, predivnom labradorkom koja je deo emisije "Jutro sa Jovanom i Srđanom". Otkrio nam je da to što vidimo životinje na televiziji ili u filmovima ne mora da znači da će se i naši ljubimci isto ponašati.

Foto: pixabay.com

- Kao što se lovački psi dresiraju na jake zvuke, tako se i specijalizovani psi navikavaju na snimanje. Rana socijalizacija, navikavanje i senzibilizacija su najbitniji u dresuri. Psi koji se koriste za snimanje predodređeni su za takve stvari i retko se kupuju sa namerom da budu kućni ljubimci. Odmalena su izloženi svetlosti, škljocanju foto-aparata, gužvi i glasnim zvucima - kaže Urošević i dodaje da psi koji nisu odmalena izdresirani mogu stresno da dožive velike gužve, galamu ili svetlost blica. On tvrdi da 20 odsto pasa ne može da izdrži ono što Prva radi u studiju, jer je ona tome izložena od drugog meseca.

Dakle, ako vidite na internetu objavu za životinjski maskenbal ili dobijete pozivnicu za veliku žurku vlasnika i ljubimaca, uvek imajte na umu da vašim mezimcima to može teško pasti.

- Nepripremljenim psima su takve manifestacije stresne. Zbog stresa psi mogu da se zamrznu, da se kriju ili pobegnu, a ponekad čak reaguju i agresivno. Imaju potrebu da pobede stres i pokušavaće na razne načine da pokažu vlasnicima da im nije prijatno - objašnjava dreser.

BOLJE PRESKOČITI

Ako je vama lepo na nekoj manifestaciji, ne znači da se i vaš mezimac isto tako oseća. Dobro pratite svaki njegov pokret i sklonite ga ako primetite da nešto nije u redu. Stres kojem su nedresirani psi izloženi može biti pravo mučenje.

- Veoma teško se odrastao pas može navići na galamu i pažnju velikog broja nepoznatih ljudi odjednom. Štenci mnogo brže uče i upijaju informacije. Odrasle pse je moguće prilagoditi, ali je za to potreban dugačak vremenski period senzibilizacije. Ako pas nije bio izložen reflektorima, maskama, galami ili gužvi pet-šest godina, onda će mu to biti mučenje. Najpametnije je takve događaje preskakati. Postoji šansa da pas nikad neće izaći iz komforne zone, bez obzira na trud vlasnika - upozorava Urošević i dodaje da, ako netreniran pas dobije priliku da bude pred objektivom ili na nekom velikom socijalnom dešavanju, onda mu svojim stavom i pozitivnim pristupom vlasnik treba ukazati da je sve to pozitivno za njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading