CRNA ULIČNA KUCA ISTRČALA HUMANITARNI MARATON: Pas, maratonac i humanitarac

Autor:

Lifestyle

01.03.2019

03:13 >> 14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životinja se priključila trkačima kod Pančevačkog mosta i trčala je sa njima sve do Zrenjanina odbijajući da uđe u neki od automobila koji su pratili ovu akciju.

RepublikaFoto: Z1info - M. Milošević
Maratonac je obradovao sve koji su učestvovali u humanitarnom maratonu

Ko kaže da životinje ne umeju da prepoznaju dobru stvar? Empatija je njihova jača strana, to će potvrditi svi koji imaju ljubimce, a to je dokazao i Maratonac, crni ulični pas koji se bez ikakvog povoda priključio humanitarnom maratonu od Beograda do Zrenjanina.

ZNAK SA NEBA

Naime, prošle nedelje je održan humanitarni ultramaraton za socijalno ugroženu porodicu Dudaš iz Mužlje, a na put dug 82 kilometra uputili su se Željko Zeljković, Ivan Miškeljin, Goran Nikolić i Miloš Momčilović. Njima su se kod Čente i Ečke priključili i drugi humanitarci, ali su usput dobili i neočekivanog saputnika. Znak sa neba da rade pravu stvar, kako kažu organizatori maratona, jeste crni ulični pas koji im se priključio kod Pančevačkog mosta.

RepublikaFoto: Z1info - M. Milošević
Maratonac trči sa maratoncima

- Trčao je bez prestanka od Pančevačkog mosta do hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu. Nije tražio da jede. Bilo je pokušaja da ga ubacimo u auto da se ne bi maltretirao, ali je bilo bezuspešno. Jednostavno je hteo da trči sa maratoncima. To jutro je bilo hladno i uhvatio se led na baricama. On je šapicama razbijao led i pio vodu. Kasnije su trkači delili sa njim vodu da ne bi pio prljavu - kaže za Srpski telegraf Milena Milošević, član organizacionog tima "Korakom do kuće od srca" i novinarka Z1info-portala.

RepublikaFoto: Z1info - M. Milošević

Pored Milene, članovi organizacionog tima "Korakom do kuće od srca" su još i Saša Nikolić, Nenad Škundrić, Boris Knežević i Borislav Đogo. Poručili da neće pomoći samo porodici Dudaš, već i drugim ugroženim stanovnicima u Zrenjaninu i šire.

Crna kuca je toliko učesnicima prirasla za srce, pa su mu u toku maratona dali ime Sizif jer je, kako kažu, obavio Sizifov posao, gurajući humanitarni kamen za porodicu Dudaš.

RepublikaFoto: Z1info - M. Milošević
Prelepa Milena sa kolegama organizatorima koji bezrezervno pomažu ljudima u Zrenjaninu i šire

UDOMLJEN

Maraton je uspešno završen, a pored prikupljanja sredstava za porodicu Dudaš, priča je dobila još jedan srećan epilog. Crnog psa je usvojio Vladimir Vučetić, jedan od vozača kombija Hitne pomoći.

- Kada je krenuo da trči sa trkačima, mislio sam da će pas odustati kod PKB. Međutim, kada sam video da nas ne napušta, rekao sam da ću ga, ako stigne do Zrenjanina, odneti kući. Volim životinje, a on je nešto posebno i to se vidi po njemu. Sva ta borba i žrtva nije zaslužila da ostane na ulici - rekao je njegov spasilac Vladimir Vučetić, koji mu je zbog velike izdržljivosti promenio ime u Maratonac.

RepublikaFoto: I LOVE ZR
Heroj Vladimir sa svojim novim prijateljem

Humanitarni ultramaraton je ideja atletičara Saše Nikolića, a inicijativu je pokrenuo Mile Jurković (stolar Mile), nadaleko poznati humanitarac.

Pomozimo porodici Dudaš

Porodica Dudaš je dobila rok do marta da se iseli iz kuće koja je na prodaju. U pitanju je šestočlana porodica, a David, koji ima 19 godina, boluje od cerebralne paralize. Prikupljamo sredstva da bismo im obezbedili novi dom. Potrebno nam je 10.000 evra, a do sada smo prikupili 232.000 dinara i 1080 evra - kaže Milena Milošević. Srpski telegra i portal Republika pozivaju sve velikodušne ljude da pomognu porodici Dudaš uplatom donacije na žiro račun 355000320069476944 u Vojvođanskoj banci; primalac: Đurika Dudaš, Munkači Mihalja 8, 23206 Mužlja, Zrenjanin; Svrha uplate: KORAKOM DO KUĆE OD SRCA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading