Evo kako da izaberete najbolji posip za mačku

Autor: petface.net

Lifestyle

12.02.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako imate mačku za kućnog ljubimca, pogotovu ukoliko nema običaj da izlazi napolje kako bi obavila nuždu, obavezno je da posedujete toalet u kome će ona to obavljati.

RepublikaFoto: pixabay.com

To je važno zbog njenog zdravlja, a i zdravlja svih ukućana. E sad, kako izabrati posip koji će obezbediti najviši stepen higijene, zdravstvene sigurnosti, komfora i naravno da mačka želi da ga koristi. Bez obzira da li ste po prvi put krenuli u potragu za posipom ili ste već iskusan vlasnik mačke koji, logično – već sve zna, evo malog vodiča kroz mačje toaletne posipe.

Apsorbujući posipi

Prvi komercijalni posip za mačke je proizveden još 1947. godine. Za osnovu je korišćena glina koja ima mnogo veću upijajuću moć od do tada uobičajeno korišćenog peska. Granule zu bile prilično krupne kako bi se sprečilo njihovo raznošenje po kući. Unapređena verzija ovih posipa, koristi apsorbujuća ulja iz gline jer je to mnogo jeftinije za proizvodnju. Danas se za ove posipe koriste i minerali kao što je zeolit, diatomit ili sepiolit. Pored toga, dodaju se soda bikarbona i različiti kristalni mirisi. Sve u svemu, ideja ovih posipa je da upiju urin mačke i da se potom posip izbaci iz toaleta i zameni novim koji je suv.

Na kojoj bazi su posipi?

Većina posipa na bazi gline i bentonita sadrže kvarc siliku ili silicijumsku prašinu koja koja je u nekim zemljama stavljena u kategoriju kancerogenoznih materija.

Grudvajući posipi

Nepunih deset godina od promocije prvog posipa na bazi gline, razvila se ideja o posipu koji će se u kontaktu sa mačjim urinom formirati u kompaktne grudviće koje će se lakše čistiti. Ovaj posip je nastao u Velikoj Britaniji i bio je na bazi kalcijum bentonita. Tek 1984. godine u americi proizveden bentonit u obliku i sa karakteristikama kakve se danas poznaju. Ovi posipi su napravljeniod bentonitne gline koja često sadrži i kvarc i dijatomejsku zemlju. Ove materije imaju veliku upijajuću moć i sposobnost da se kada se navlaže lepe međusobno i odvajaju od ostalog, suvog posipa. To omogućuje da se posuda sa posipom čisti a da nije neophodno menjati kompletnu količinu posipa. Naravno to važi ako redovno, bar jednom dnevno čistite toalet. Formirane grudvice mogu biti vrlo čvrste i velike i ne preporučuje se njihovo bacanje u toaletnu šolju kako ne bi došlo do zagušenja kanalizacionih odvoda.

RepublikaFoto: Le Petit

Silikonski posipi

Do skora se smatralo da ova vrsta posipa najefikasnija kada se govori o moći apsorpcije vlage, kontroli vlage i eliminacije mirisa. Radi se granuliranom obliku silcijum dioksida. Proizvođači tvrde da ima trajnost od 30 dana i da za to vreme ne treba izbacivati niti menjati granule. Međutim, utvrđeno su i neka štetna dejstva ovih posipa i to posebno na okolinu u kojoj se odlažu. Zbog toga su u nekim državama doneti zakonski propisi koji ograničavaju pa čak i potpuno zabranjuju upotrebu silikonskog gela. Ove silikonske granule nisu toksične za mačke ali gutanje može da izazove stomačne tegobe.

Biorazgradivi posipi

Trenutni hit u svetu, pa sve više i kod nas sa razlogom, predstavljaju biorazgradljivi posipi koji se proizvode od različitih biljnih elemenata. Uglavnom se koriste nusproizvodi drvne industrije. Mogu se naći u različitim oblicima u zavisnosti od afiniteta mačke. Glavne prednosti ovih posipa se ogledaju u ekološki preporučenom načinu uklanjanja, reciklaže pa i korišćenja u svrhu đubrenja zemljišta (kompostiranje). Takođe, imaju sposobnost grudvanja, ne lepe se za dlaku mačaka, nemaju dodate veštačke mirise, boje ili neke druge aditive, ne proizvode prašinu koja može da smeta mačkama sa astmom i dugotrajniji su od svih posipa na bazi gline ili bentonita. Takođe, važno za napomenuti jeste da pored toga što ne smeta mačkama sa astmom, neće praviti probleme ni vlasnicima koji imaju astmu. Godišnje se samo u SAD odloži preko 2 miliona tona upotrebljenog posipa za mačke koji se ne može reciklirati ili na neki drugi način iskoristiti, korist od biorazgradljivih posipa je više nego jasna. Na kraju krajeva, ovaj posip slobodno možete baciti i u toaletnu šolju, bez bojazni da će zapušiti kanalizaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading