ČUDESAN NJUH: Pas kao detektor bolesti

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim bezbroj mirisa, kuce mogu da detektuju mnoge čestice koje sugerišu prisustvo bakterija, virusa i raznih materijala, pa je zato moguće obučiti ih da budu profesionalni tragači za drogom, otrovima, ali i zdravstvenim problemima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nepogrešiv njuh

Poznato je da psi imaju odličan njuh, pa da, na primer, mogu da nanjuše kada jedemo čokoladu čak iz druge sobe, a to je zbog toga što imaju oko 220 miliona receptora za njuh (dok mi imamo oko 5 miliona). Osim raznih mirisa, psi mogu da detektuju mnoge čestice koje sugerišu prisustvo bakterija, virusa i raznih materijala, pa je zato moguće obučiti ih da budu profesionalni tragači za drogom, otrovima, ali i bolestima. Policija odavno koristi usluge pasa kada je potrebno pretražiti teren, a kuce su sve prisutnije i u svetu medicine. Evo šta sve mogu da otkriju psi:

  • NARKOLEPSIJA Poremećaj u mozgu koji pogađa sposobnost da kontrolišemo ciklus spavanja i budnosti. Osoba koja boluje od narkolepsije odjednom zaspi, čak i kada je usred nekog posla. Ovo može da bude veoma opasno stanje jer postoji mogućnost povrede prilikom pada ili, još gore, da pogine u saobraćaju ako se napad dogodi dok vozi.
  • DIJABETES Pse je moguće obučiti da upozore svoje vlasnike koji boluju od dijabetesa kad god im šećer u krvi raste ili opada do kritičnih nivoa. Otkriveno je da psi mogu da nanjuše kada se približava napad jer se u telu dešavaju biohemijske promene koje psi mogu da osete i tako upozore vlasnika.
  • RAK Ćelije raka imaju karakterističan miris, koji osetljivi nos pasa može da namiriše. Dokazano je da pacijenati koji boluju od raka pluća ili dojke disanjem izbacuju te mirise. Tako se psi danas obučavaju da upozoravaju ljude na postojanje opasnosti mirisanjem njihovog daha.
  • MIGRENA Za one koji pate od glavobolje bi bilo dobro da znaju pre nego što počne migrena, a upravo psi mogu da ih upozore da bol dolazi nekoliko sati pre napada. Istraživanje je pokazalo da su psi promenili ponašanje nekoliko sati pre početka migrene.

     

  • STRAH I STRES Stara izreka da pas može da nanjuši strah je istina. Oni mogu da osete kada osećamo strah i kada smo pod stresom čak i kada mi to ne pokazujemo. Psi zapravo osećaju hormone koje telo ispušta kako bi se izborilo sa stresnom situacijom, uključujući adrenalin i kortizol. Dakle, psi mogu da upozore ljude koji nisu svesni da su pod stresom da bi trebalo da se smire i naprave par dubokih udisaja. Tako je moguće sprečiti napad panike i slična psihička stanja.
  • BAKTERIJE Još od 1970. godine, američki pčelari obučavali su pse da pronađu bolesne košnice pre nego što inficiraju druge, zdrave rojeve. Izvanrednim njuhom, psi jednostavno prate miris bakterije koja izaziva bolest poznatu kao američka kuga pčelinjeg legla.
  • DVD Psi mogu da se obuče da nanjuše materijal polikarbonat, ključnu komponentu CD. Na taj način, psi su doprineli raskrinkavanju masivne trgovine falsifikovanih DVD.
  • UTOPLJENA TELA U policiji u SAD psi često pomažu kako bi se pronašla tela u vodi. Miris utopljenog tela se oslobađa u vodi, a zatim dospeva u vazduh. Psi taj miris mogu da osete iz čamca, sa obale ili dok plivaju.
  • IZMET KITA Naučnici često analiziraju izmet kita jer sadrži važne informacije o njegovoj ishrani, pa se na taj način može pratiti zdravlje ovih životinja. Zato je grupa naučnika obučila pse da otkriju izmet. Psi mogu pratiti miris sa udaljenosti od više od kilometar i po i dovesti naučnike do "smrdljivog blaga". Kada pas to detektuje, ističe lokaciju kapetanu broda tako što se naginje nalevo ili desno ili grči levo ili desno uvo.
  • KREVETNA STENICA Krevetna stenica je parazit koji se hrani krvlju čoveka, mačke, psa i drugih životinja, a najčešće nastanjuje naš nameštaj - krevete i dušeke. Kao odgovor na ovaj problem, u zapadnim zemljama servisi za dezinsekciju počeli su kao pomoćnike da sa sobom vode pse koji mogu da osete ove parazite u kući. Njihova stopa preciznosti iznosi više od 96 odsto.
  • MINERALI I RUDE Vlada u Finskoj finansirala je program obučavanja pasa za detekciju vrednih sulfida. Kada su stene u fazi raspada, oslobađa se miris nalik na pokvarena jaja koji psi mogu lako otkriti, što je od velikog ekonomskog značaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading