Roditelji, evo zašto dete treba da ima psa ili mačku!

Autor: Republika

Lifestyle

11.01.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoga deca žele da imaju ljubimca i često im to ostane neostvarena želja tokom odrastanja. Glavni razlog su roditelji, jer su najčešće neodlučni, pre svega zbog pitanja odgovornosti, higijene i bezbednosti.

Foto: youtube.com/ Devin Crouch
Naši čuvari

Ipak, brojne studije pokazuju da je za decu veoma dobro da odrastaju uz psa ili mačku i to ne samo zbog zabave i igre. 

Bolje zdravlje 

Studija sprovedena u Finskoj pokazala je da deca koja od najranijih dana odrastaju uz ljubimca imaju manje šanse da dobiju prehladu i različite infekcije respiratornih organa. Deca koja žive sa psima i mačkama u 30 odsto slučajeva imaju manje verovatnoće da ih često muče kašalj, infekciju uva, curenje nosa ili kijanje. 


Takođe, ako svom detetu ostvarite želju da dobije ljubimca, možete uticati na celokupan imunitet njegovog organizma, smanjujući i mogućnost da razvije astmu, ekcem ili različite alergijske reakcije, prenosi infobrif.rs 
Foto: pixabay.com

Bolji čitaoci 

Deca koja imaju prilike da čitaju svojim psima i mačkama, koji - za razliku od ljudi - pružaju punu pažnju, bez prekidanja, postaju bolji čitaoci, savladavaju strah od javnog nastupa i uče kako se zaista uživa u čitanju. 

Društvo 

Dete koje dobije dugo priželjkivanog ljubimca nikada se ne oseća usamljeno. 

Odgovornost 

Brinući o psu ili mački, dete uči kako će biti odgovorno prema drugom biću, i prema sopstvenim željama i obavezama. 

Foto: Le Petit

Fizička aktivnost i vreme provedeno u prirodi 

Deca koja imaju aktivne ljubimce i sama su aktivnija od druge dece i provode mnogo više vremena u prirodi. Osim što im ovakve aktivnosti i boravak na otvorenom pomažu da prevaziđu stres i smanje problem gojaznosti, pomažu im i u pravilnom i zdravom kanalisanju viška energije. 

Problem autizma 

Pokazalo se da su i psi i mačke sjajni saveznici deci koja imaju probleme vezane za autizam. Ljubimci opuštajuće utiču na decu, smanjujući nivo hormona stresa – kortizola, u organizmu. Psi i mačke zahvaljujući svojoj empatičnosti pomažu deci sa autizmom da se oslobode različitih strahova i da se lakše otvore prema svetu i životu,

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading