INICIJATIVU SRPSKOG TELEGRAFA I ORKE PODRŽALI I POZNATI: Napuštanje životinja da bude krivično delo

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naše zahteve da kazna za zlostavljanje iznosi od tri do pet godina zatvora, kao i da se napuštanje smatra krivičnim delom, a ne samo prekršajem predali smo Ministarstvu pravde.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Novinarka Srpskog telegrafa predaje Ministarstvu pravde inicijativu za izmenu krivičnog zakonika

Inicijativu Srpskog telegrafa i Orke da se Zakon o dobrobiti životinja proširi, a kazne pooštre podržao je veliki broj poznatih ličnosti. Naše zahteve da kazna za zlostavljanje životinja iznosi od tri do pet godina zatvora, kao i da se napuštanje smatra krivičnim delom, a ne samo prekršajem predali smo Ministarstvu pravde kako bismo sprečili dalje zlostavljanje, prebijanje i napuštanje životinja ili barem smanjili broj mučnih priča koje čujemo gotovo svakodnevno.

Foto: Dušan Petrović
Jelena Karleuša bezrezervno je podržala našu inicijativu

Naše zahteve prva je bezuslovno podržala pevačica Jelena Karleuša, koja je, kao zaštitno lice i aktivista PETA, istakla da su takve mere neophodne kako bi se sprečilo dalje maltretiranje životinja.

- Zlostavljanje, ali i zanemarivanje i napuštanje životinja apsolutno treba da bude krivično delo, ne samo prekršaj. Izmenama zakona i rigoroznijim merama jedino možemo da sačuvamo što veći broj životinja. Apelujem na građane da ne muče životinje, ali i na vlast da što pre donese izmene prema kojima će i kazna zatvora za zlostavljanje biti od tri do pet godina zatvora - ističe Karleuša.

Uz akciju Orke i Srpskog telegrafa stao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Prirodnjak sam i ekolog i u svakom slučaju sam za zaštitu prirode u bilo kom obliku. Svakako sam za to da se pooštre mere, ali ja verujem da čoveka najviše zaboli kad ga udarite po džepu. Povećati kazne na 150.000-250.000, a ko nema da plati, onda da odradi - navodi ministar.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ministar Mladen Šarčević

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podržao je ideju da se maltretiranje i napuštanje životinja smatra krivičnim delom.

- Podržavam vašu ideju i razumem je jer je kod nas pas deo porodice - navodi Vučević.

Naš zahtev da se zakonom urede i mere koje će onemogućiti ljudima koji su maltretirali životinje da ponovo budu njihovi vlasnici podržala je voditeljka Dušica Jakovljević.

- Svakoj osobi koja je jednom napustila svog ljubimca, zlostavljala ga ili zanemarivala treba zabraniti da ikada više bude vlasnik bilo koje životinje. Apsolutno podržavam inicijativu Srpskog telegrafa da napuštanje bude krivično delo, kao i da kazna zatvora za zlostavljanje bude od tri do pet godina - ističe ona.

Da kazne za zverstva treba da se povećaju, smatra i Marija Zec, aktivistkinja koja godinama pomaže nezbrinutim životinjama.

- Sve češće možemo da vidimo primere lošeg ophođenja prema životinjama u medijima. Mi koji se borimo za životinje i spasavamo ih iz najgorih okolnosti to možemo da vidimo iz prve ruke. Zbog toga podržavam inicijativu da se kazne za zverstva povećaju, ali pre svega želim da se zakon bolje primenjuje - ističe naša sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading