Preklinjemo vas, dosta sa petardama! Svake godine zbog našeg nemara umre 5.000 ljubimaca

Autor:

Lifestyle

12.12.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i proteklih, obeležavanje dočeka Nove godine ne prolazi bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih ni većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje porodice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Svake godine u "ludovanju" sa petardama povredi se na desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene.

Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

Oko 5.000 kućnih životinja godišnje umre od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za prekršioce iznose od 25 do 500 evra. U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što pucanje petardi plaši ptice, pse i mačke.

Baci poljubac, a ne petardu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

? a ne petarda !!! Korišćenje pirotehničkih sredstava kažnjivo je zakonom RS. #levijatan #pokretlevijatan

A post shared by Fondacija Pokret Levijatan (@levijatanudruzenje) on Dec 7, 2018 at 3:23am PST

Pokret Levijatan koji se svakodnevno bori za život najslabijih na svom Instagram profilu uputili su apel svim ljudima da ne koriste pirotehnička sredstva za vreme praznika, jer je takav vid "zabave" kažnjiv zakonom u našoj zemlji  

Zakon o eksplozivnim predmetima reguliše prodaju pirotehničkih sredstava, vreme upotrebe i ograničenje vezano je za uzrast, ali u praksi je, zbog velike popularnosti pirotehničkih sredstava, teško nadzirati sprovođenje zakonskih odredaba. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može sprečiti greške pri rukovanju te neželjene, neretko i teške povrede.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading