Kako da pripremite psa za posetu veterinaru?

Autor: b92.net

Lifestyle

09.12.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta veterinaru sigurno se ne nalazi na spisku omiljenih aktivnosti psa, ali postoje načini da ovo iskustvo bude što je moguće prijatnije za sve. Merenje temperature, stranac dodiruje svuda po telu, nepoznati i stresni zvuci, novi mirisi, neki novi psi, injekcije, vađenje krvi - probajte da sagledate sve ovo iz ugla vašeg psa, i njegovim očima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nije baš zabavna slika? Onda i ne čudi što većina pasa baš i ne uživa u veterinarskoj ordinaciji, piše Apetit.

Saveti za vlasnike

1. Kada dođete u ordinaciju, držite psa na kraćem povocu. Nemojte ga baš puštati da "švrlja" okolo po čekaonici. Jednostavno, ne znate kako će drugi psi, možda i mačke, reagovati. I oni su sigurno pod stresom i nervozni, kao i vaš pas. Bolje je da bude blizu vas i pre svega iz zdravstvenih razloga. Ne znate da li su psi u čekaonici tu da bi se npr. samo vakcinisali ili imaju ozbiljnijih zdravstvenih problema. 


2. Ako vaš pas dosta vremena provodi u kući, izvodite ga samo na poznata mesta i retko je u prilici da "promeni okolinu" i upozna nove ljude, velika je šansa da će odlazak kod veterinara za njega zaista delovati zastrašujuće. Zato je važno da socijalizacija krene "od malih nogu" i da se još dok je štene trudite da provodi vreme na različitim mestima, sa drugim ljudima i da mu u takvim okruženjima bude prijatno.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Probajte da spremite vašeg psa na to da će ga neko nedovoljno poznat (veterinar) pregledati, dodirivati i slično. Vaš pas ne viđa veterinara jednom nedeljno ili mesečno tako da je on za ljubimca praktično stranac. Uplašen pas može zarežati na veterinara ili ga u najgorem slučaju ujesti dok ga tehničar pridržava da bude miran. Samo zamislite da se vi nađete u situaciji da vam doktor daje injekciju a sestra vam drži ruke i noge. Sigurno bi ste se, kao i vaš pas osećali – kao u zamci. A to nije ni malo prijatno. Probajte da sa nekim prijateljem, kod kuće, npr polako mazite i dodirujete šape psa, njegov nos, uši, kao da zagledate, i naravno pohvalite ga i nagradite kada je dobar. Ovu taktiku primenjujte češće nego jednom godišnje( kada treba da odete u posetu veterinaru). 


4. Ako imate psa koji je previše bučan, recite veterinaru da ćete npr sačekati u kolima ili prošetati dok ne dođe red na vas. Pas koji glasno i često laje, može da uznemiri druge vlasnike a pre svega njihove ljubimce. Ako ste u mogućnosti, dolazak veterinara u kućnu posetu može, u ovom slučaju, da bude bolji izbor.

Saveti za veterinare

Probajte da prostor u čekaonici bar donekle izgleda kao mesto u kome će psu biti prijatno ili bar zanimljivo, da podseća na "pseću igraonicu", da ima neke odvojene prostore. Sama čekaonica mnogim psima je najgora noćna mora. Ako ste u mogućnosti, probajte da taj prostor nekako podelite. 

Više manjih, privatnih, prostorija, manje stresa kod svih prisutnih. Koliko je važna uloga veterinara, ništa manja nije i uloga ostalih – veterinarskog tehničara ili drugog pomoćnog osoblja. Ako su vaši pomoćnici iskusni, sposobni, strpljivi i nežni prema životinjama, veće su i šanse da sve protekne kako treba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading