Ljubimac na radnom mestu smanjuje stres, ali imaju i druge prednosti!

Autor:

Lifestyle

20.11.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko imate mogućnost da razgovarate sa svojim pretpostavljenima o tome da dovodite svog psa ili mačku na svoj posao, iskoristite ove argumente, možda i dočekate da se za radnim stolom mazite sa svojim krznenim ljubimce.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Mi imamo našeg ljubimca Ceca carica!

SMANJENJE STRESA NA RADNOM MESTU

Poznato je da psi, mačke, različite ptice, glodari i ribice drastično utiču na oslobađanje od stresa kod ljudi. Radno mesto je definitivno prostor koji izaziva najviše stresa kod zaposlenih.. Samo jedan pogled u oči vašeg psa ili mačke u radnom okruženju dovešće do opuštanja i svojevrsnog resetovanja napetosti i nervoze.

Samim tim će i produktivnost i kvalitet rada zaposlenih biti veća. Istraživanja koja su rađena u nekim kompanijama koje omogućavaju dovođenje kućnih ljubimaca na radno mesto su pokazala da je nivo stresa kod zaposlenih sa ljubimcem drastično niži. 

PODSTIČE DUŽE RADNO VREME

Ovaj argument će obradovati gazde, tj poslodavce ali verovatno ne i same zaposlene. Ko voli da radi više nego što mora? Međutim, ako imate ljubimca u kancelariji, bićete iznenađeni koliko će vam biti lakše da se zadržite nešto duže kako bi završili izveštaj koji upravo radite. Ovo je i naučno dokazano. 

Dakle, prednosti držanja ljubimca na radnom mestu su nesumnjive. Međutim, to i nije baš tako jednostavno sprovesti u delo. Neki preduslovi moraju biti ispunjeni kako se ceo koncept ne bi pretvorio su svoju suprotnost. Najpre treba misliti na zdravstvene uslove. Važno je da prisustvo psa ili mačke neće ugroziti zdravlje ostalih zaposlenih.

Tu pre svega mislimo na eventualne alergijske reakcije zaposlenih. Pored toga, svaka životinja koja boravi u radnom prostoru mora biti socijalizovana, vakcinisana protiv zaraznih bolesti, zaštićena od spoljnih i unutrašnjih parazita.

Potrebno je obezbediti adekvatan prostor u kome će ljubimac boraviti tokom radnog vremena. Danas se sve češće sreću tzv. open space radni prostori koje deli veći broj zaposlenih. Ponekad se radi samo o radnim stolovima a ponekad o jednostavnim boksovima. Ukoliko postoje zaposleni koji se ne slažu sa politikom držanja ljubimaca na radnom mestu, treba obezbediti odvojenu prostoriju u kojoj će boraviti ljubimci. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading