Svi pričaju samo o negativnim efektima: Niko ne zna da je BOTOKS ODLIČAN za ove probleme

Autor: zena.blic.rs

Lifestyle

25.10.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Starenje kao fiziološki proces je nezaustavljiv. Još uvek niko nije pronašao sveti gral večne lepote i mladosti, ali srećom "anti aging" medicina ima rešenje za većinu problema koji muče žene širom sveta. Na vrhu liste preventivnih sredstava u borbi protiv starenja i bora je botoks, ali njega prate mnoge zablude i tabui samo zbog loših primera u vidu poznatih ličnosti i pogrešne primene.

RepublikaFoto: facebook.com/Star Marie Delguidice
Tekst potpisa

U našem narodu važi deviza da je bolje sprečiti nego lečiti. Kako se odnosimo zdravstveno prema svom telu, na isti način treba da se i odnosimo prema našem licu, kad nam je već stalo do njega.

Prošle nedelje magazin "InStyle" pokrenuo je raspravu o preventivnom botoksu kao jednoj vrsti prevare koja ne vodi rešenju problema kad su bore u pitanju. Međutim, ovo nije jedina problematika, mnogi se pitaju da li od botoksa lice menja oblik i postaje nateknuto, i da li je botoks krivac za izrazito sjajnu kožu koja je primetna kod holivudskih zvezda koje su ozloglašene zbog prekomerne upotrebe botoksa.

Odgovore na pitanja potražili smo kod doktorke Kristine Davidović, neuroradiologa i internacionalnog trenera za estetsku medicinu i antiejdž procedure.

Foto: instagram.com/nicolekidmanofficiall
Nikol Kidman je koristila botoks

Da li je preventivni botoks zaista pomaže i koja je idealna starosna granica za njegovo korišćenje?

- Ako je koža izuzetno suva, a praćena izraženom mimikom sa botoksom se može početi i pre 30 godine. U nekim slučajevima postoje indikacije da će se bore pojaviti mnogo ranije, tako da antiejdž medicini nisu nepoznati slučajevi osoba koje imaju 25 ili 23 godine. Što više čekamo, problem postaje veći, pa je za rešenje potrebna veća intervencija.

- Ukoliko primetim jaku mimiku kod osobe, a nema bora predlog je da se iskoriste manje doze kako bi se sprečio proces stvaranja bora. Dakle, sve zavisi od kvaliteta kože i mimike.

Foto: youtube.com
Severina Kojić je radila usta

Dominatno je mišljenje da je botoks glavni krivac za "podbulo" i "oteklo" lice. Da li je ovo zabluda ili ne?

- U pitanju je zabluda. Botoks ne daje na volumenu lica jer je on ujedno miorelaksans. Lice ne može da otekne od njega. Kod pravilne upotrebe filera ne bi smelo da dođe do problema, međutim upotrebom veštačkih supstanci se događa upravo ono o čemu pričate. Botoks nije otvor kako neki tvrde, već neuromodulator.

Još jedna od pretpostavki je da je botoks uzrok sjajnog lica. Poznate lilčnosti koje su javno priznale da upotrebljavaju botoks najčešće imaju izrazito sjajno lice. Zašto?

- Sjajno lice nije posledica botoksa, on upravo sprečava taj efekat. Međutim, ako se koristi preterana količina botoksa pod određenim tipom svetla primetan je sjaj.

Foto: youtube.com
Uma Turman se podvrgavala intervencijama

Neki kažu da je botoks lek i da nije samo deo antiejdž tretmana. Čemu još služi botoks?

- Botoks ima široku primenu. On je lek, kao što je penicilin i u pravim dozama rešava probleme. Botoks se upotrebljava za rešavanje migrene, preteranog znojenja, ukoliko neko u toku noći "struže zubima" botoks rešava i taj problem, ali isto tako je primenljiv ako neko ima poteškoća sa bešikom.

- Da zaključimo - adekvatna i pravilna upotreba botoksa nije štetna i ne stvara neželjene posledice na duže staze. Kao što smo pažljivi oko ishrane i načina života, tako treba da budemo pažljivi i sa svojim licem i antijedž tretmanima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading