CAKE ZA BRZO MRŠAVLJENJE: Sedam saveta za kontrolu porcija

Autor:

Lifestyle

17.04.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na to gde ste, uvek možete da odredite količinu hrane na tanjiru, a nikad ne ustajte od stola sa osećajem da ste se prejeli ili da vam je obrok teško pao.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naučite koliko su manje porcije važne

Znamo da je ishrana najvažniji faktor kada je zdravlje, ali i lepota u pitanju. Dakle, nije bitno samo šta jedete već i koju količinu hrane unosite u organizam. Ovo naročito važi ako ste na dijeti u kojoj ima nekih namirnica koje se koriste kao trik za ubrzanje metabolizma, na primer ona u kojoj se preporučuje torta od čokolade za doručak. Najčešći primeri namirnica koje ljudi jedu previše zato što misle da su zdrave su crna čokolada, smrznuti jogurt, pečeni čips - sve su to dijetalne grickalice, ali ako se preterano konzumiraju, unos kalorija raste i cela poenta unosa dijetalne hrane gubi smisao.

Foto: pixabay.com
Kad jedete van kuće, morate paziti kolike porcije konzumirate

Zato je bitno obratiti pažnju na porcije. jer svaki restoran nudi prepune korpice sa hlebom, priloge kao što su sosovi, kremasti prelivi za salatu itd., a ove promene veličine porcije dodaju kalorije i dovode do dodatnog unosa natrijuma i masti. Pošto je nemoguće u potpunosti se odreći obroka van kuće, oni koji žele da smršaju moraju da vode računa o kontroli porcija.

Bez obzira na to gde ste, uvek možete da kontrolišete porciju hrane na tanjiru i nikad ne ustajte od stola sa osećajem da ste se prejeli ili da vam je obrok teško pao. Evo i par saveta kako da smršate kontrolišući porcije.

1. Uzmite repete samo ako je apsolutno neophodno. Dok sipate hranu, iskreno se zapitajte da li je vaša porcija prevelika ili premala. Uzmite repete samo ako ste potpuno sigurni da niste siti. Vremenom ćete moći da pravilno procenite veličinu porcije.

2. Naučite koliko su manje porcije važne. Ovo će vam pomoći i da ne bacate hranu i da bolje razumete sopstveni apetit. Ako imate decu, primenjujte ovu naviku od početka tako da steknu osećaj koliko zaista žele da pojedu i šta se smatra prejedanjem.

Foto: Promo foto
Preskočite predjelo

3. Preskačite predjela. Kada ne možete da izbegnete obrok van kuće, počnite obrok sa salatom ili direktno pređite na glavno jelo umesto da se prejedate predjelom.

4. Nemojte jesti direktno iz ambalaže. Kad naručujete hranu za dostavu, poslužite je na malom tanjiru umesto da jedete direktno iz ambalaže. To će vam pomoći da budete svesni toga koliko tačno jedete.

5. Napravite zalihe zdravih grickalica. Prvi korak ka mršavljenju i kontroli porcija je izbacivanje nezdravih/prženih grickalica. Umesto čipsa i čokolade, napravite zalihe svežeg voća, povrća i sosa od kiselog mleka sa začinskim biljkama. 

6. Nemojte jesti dok gledate televiziju. Kad gledate televiziju dok jedete, vaša pažnja je podeljena, a kad ne obraćate pažnju na hranu, teže je kontrolisati koliko jedete. Kad gledate film, podelite kokice i izbegavajte gazirane napitke, koji čine nenadoknadivu štetu vašoj ishrani i planu mršavljenja.

7. Pratite unos kalorija. Onog trenutka kad počnete da pratite unos kalorija, postajete svesniji toga koliko jedete. To će vam takođe pomoći da bolje pratite napredak u ostvarivanju plana mršavljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pratite unos kalorija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading