NAUČNICI UVERENI: Pronašli smo lek za ćelavost

Autor: b92.net

Lifestyle

26.11.2017

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova studija sprovedena u Južnoj Koreji uspešno je na miševima testirala hormon koji regeneriše kosu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ćelavost nije neizlečiva

Tim predvođen profesorom Kang-Jel Čoi sa Jonse Univerziteta kreirao je novi biohemijski preparat koji je testiran na miševima. U narednih 28 dana pokazalo se da preparat podstiče nov rast kose i regeneraciju. 

Preparat sprečava vezivanje dva proteina koji inače, kada se vežu, ometaju putanju u telu koja kontroliše regeneraciju folikula i zarastanje rana. Preparat sprečava da do tih poremećaja dođe i omogućava regeneraciju. 

U kombinaciji sa valproinskom kiselinom dlaka još brže raste. 

- Otkrili smo protein koji kontroliše rast kose i razvija novu supstancu koja utiče na regeneraciju kontrolišući funkciju proteina. Očekujemo da će nova supstanca doprineti razvoju leka koji ne samo da sprečava gubitak kose, već i regeneriše oštećena tkiva - ističe Čoi. 

Tim će ubuduće raditi na proveri negativnih efekata, u slučaju da ih ima, piše Indy100. 

Studija je zasnovana na objavljenom radu Univerziteta u Kaliforniji koji je identifikovao nov način za aktiviranje matičnih ćelija u korist rasta dlake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading