BLISTAV OSMEH: Skinite kamenac, sprečite parodontozu

Autor:

Lifestyle

09.11.2017

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kalcifikovane čvrste naslage na zubima mehanički pritiskaju desni i dovode do njihove upale, a takođe doprinose zadržavanju mekih naslaga na zubima i otežavaju njihovo uklanjanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Redovno pranje zuba sprečava taloženje kamenca

Svi bismo voleli da imamo blistav osmeh, a za to su nam neophodni zdravi i beli zubi. Ipak, i uprkos redovnom održavanju oralne higijene, na našim belim kokama talože se naslage kamenca. Dr Jadran Stojadinović, spec. ortopedije vilica, objašnjava zašto dolazi do toga:

- Zubni kamenac predstavlja kalcifikovane čvrste naslage na zubima koje se ne mogu ukloniti pranjem zuba. Bakterije koje su prisutne u naslagama na zubima (tkz. biofilm) zapravo su te koje vezuju kalcijum iz pljuvačke i dovode do stvaranja zubnog kamenca.

Redovna higijena

Da biste uklonili kamenac, neophodno je da odete kod zubara. Kamenac ne može da se ukloni samo redovnom higijenom, već postoje dva načina sa kojim zubari mogu da vam ulepšaju osmeh.

- Uklanja se mehanički pomoću aparata za ultrazvučno uklanjanje kamenca ili ručnim instrumentima. Aparat za ultrazvučno uklanjanje kamenca funkcioniše po principu ultrazvučnih mikrovibracija kojima se razbija struktura kamenca kako bi se on odvojio od zuba. Mislim da je to najbrži i najefikasniji način za uklanjanje kamenca. A ručnim instrumentima se kamenac uklanja struganjem sa površine zuba. U svojoj praksi koristim oba načina za uklanjanje kamenca, često ih kombinujem, u zavisnosti od slučaja - priča dr Stojadinović.

Zubni kamenac, osim iz estetskih razloga, trebalo bi da očistite jer je jedan od glavnih faktora koji dovode do nastanka parodontopatije, a kasnije i do klaćenja.

- Parodontopatija ili parodontoza je danas najčešće oboljenje kod ljudi koje dovodi do razaranja potpornih tkiva zuba i na kraju do njihovog klaćenja i ispadanja. Uloga kamenca se ogleda u tome što je on taj koji mehanički pritiska desni i dovodi do njihove upale, a takođe svojim prisustvom doprinosi zadržavanju mekih naslaga na zubima i otežava njihovo uklanjanje - kaže stomatolog.

Gleđ se ne može lako oštetiti

Prevencija od taloženja kamenca podrazumeva adekvatnu higijenu usne duplje. Znači, ukoliko nema naslaga na zubima, nema ni šta da pređe u kamenac. Stomatolog navodi da je suština u mehaničkom uklanjanju mekih naslaga pravilnim pranjem zuba kako biste sprečili pojavu kamenca. Što se tiče zubne gleđi, nema potrebe da se brinete da li će biti oštećena jer stomatolog kaže da nijedna metoda ne može da joj škodi, kao ni prirodna sredstva poput sode bikarbone.

- Zubna gleđ je najtvrđe tkivo koje postoji u prirodi i ne može se tek tako oštetiti. Činjenica je da se ona troši tokom života, ali jako sporo u fiziološkim uslovima - zaključuje stomatolog.

RepublikaFoto: e-stock/A. BAČLIJA
SAVET ZLATA VREDAN: Dr Jadran Stojadinović

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading