Prirodna nega lica i tela: Saveti kako da izbegnete perutanje kože tokom hladnih zimskih dana!

Autor:

Lifestyle

20.12.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zimsko vreme i nije baš zabavno za kožu, posebno ako se suočavate s problemom suve kože. Hladno vreme i nizak nivo vlage rezultira suvim vazduhom. Bez odgovarajuće nege, suva koža može dovesti do pucanja i krvarenja, a oštra zima i vetar samo pogoršavaju taj problem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izbegavajte jako zagrejane unutrašnje prostore, vrući tuš kao i oštre gelove za umivanje koji smanjuju nivo vlage kože.Kako biste smanjili crvenilo, svrab, suvoću kožu i zatezanje isprobajte neke od ovih saveta koje preporučuje ruska medicina.

Tuširanje mlakom vodom

Premda većina nas uživa u dugom vrućem tušu u zimskim hladnim mesecima, vrela voda smanjuje nivo ulja i time dodatno isušuje kožu. Posebno treba izbegavati pranje ruku i lica u preterano toploj vodi.

Sa smanjenjem temperatura imamo tendenciju unosa manje vode. Okrećemo se toplim napitcima poput čaja, mleka ili tople čokolade, ali ne zaboravite da vaša koža treba dodatnu hidrataciju iznutra. Možete piti mlaku vodu s limunom koja će vas ugrejati, a istovremeno pružiti osvežavajuće rešenje koje će vas hidrirati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hidratacija izvan i iznutra

U zimskim mesecima je vrlo važna konzumacija hrane koja sadrži puno vode. Uključite u svoju ishranu jabuke, narandže, kivi, celer, paradajz, tikvice, krastavce i šargarepu. Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C kao i cinka da biste održali proizvodnju kolagena i elastina. Preporučuje se omega-3 kao dodatak ishrani ili konzumacija više masne ribe i lanenog ulja za održavanje dodatne i glatke kože.

Ruke, noge, kolena i laktovi su područja s manje kože, stoga lakše i brže gube vlagu nego ostala područja na telu. Kako bi se koža uspešno regenerisala do jutra koristite bogatu noćnu negu, savetuje ruski dermatolog Galina Ostaškova.

Često zaboravljamo na ovaj vrlo važan korak, ističe kao posebno važno doktorka Galina.

- Zbog suve kože, odumrle ćelije se talože na površini, stvarajući sloj koji onemogućuje prolazak vlage. Kako biste to sprečili uključite piling u vašu dnevnu ili nedeljnu rutinu. Ne samo da ćete tim postupkom odstraniti suve nakupine kože već ćete podstaći cirkulaciju. Preporučuju se pilinzi od šećera i ulja, a pilinge koji sadrže so izbegavajte jer mogu dodatno da osuše kožu.

MASKE IZ KUĆNE RADINOSTI

Domaće hidratantne maske su odličan izbor za suvu kožu. Koristite prirodne sastojke poput meda, avokada, jogurta, maslina, jojobe, bademovog ulja, banane ili aloe vere. Maske ostavite na koži 10-30 minuta za potpuni učinak. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

PRIRODNI LOSION ZA TELO PO SAVETU GALINE OSTAŠKOVE

Sastojci

  • 80 g kakao maslaca
  • 80 g shea maslaca
  • 20 g kokosovog ulja

Napunite pola velike duboke posude vodom i zagrejte vodu do ključanja. U međuvremenu u blender ubacite kokosovo ulje i shea maslac.
Kokosov maslac ubacite u manju metalnu posudicu i postavite je na površinu zagrejane vode u dubokoj posudi (želimo ga zagrejati na ovaj način kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva).
Kakaov maslac će se otopiti za nekoliko minuta, nakon čega ga je potrebno sipati u blender.
Zatvorite blender i umiksajte smesu za losion dok ne postane ujednačena.
Stavite smesu za losion u teglu. Otvorenu teglu ostavite u frižider preko noći.
Kada ga izvadite iz frižidera, losion će imati polučvrstu strukturu, tako da ga je potrebno pre upotrebe kratko protrljati na dlanovima, kako bi dobio tečnu strukturu losiona.
Možete ga koristiti za svakodnevnu negu kože, lica i tela, a budući da je 100 % prirodan, možete njime negovati i dečju kožu. Nakon što ste napravili losion, možete ga čuvati na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj tegli.

PRIRODNI RUSKI RECEPT ZA PILING LICA

Kašiku meda pomešajte s dve kašike sitno mlevenih badema i pola kašike soka isceđenog limuna. Smesu nežno utrljajte na lice i potom isperite toplom vodom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šejk za hidrataciju kože i organizma, čuva od virusa i gripa

Ukoliko ste uhvatili prehladu, znate da morate da unosite mnogo vitamina C, kako bi se vaš imunitet povratio. Ovo voće sadrži i veliku količinu antioksidanata, koji su veoma važni za prirdono čišćenje organizma, i oslobađanje od bakterija.

Kako se pravi

  • dve šolje zelenog kupusa
  • jedna šolja vode
  • dve oljuštene pomorandže
  • dve šolje iseckanog ananasa
  • četvrtina oljuštene cvekle
  • sok od limuna
  • jedna supena kašika lanenog ulja
  • Izblendajte kupus, vodu i pomorandže dok se ne pretvore u jednu smesu, Dodajte ananas, cveklu, limunov sok, laneno ulje i ponovo izblendajte
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

MASKA ZA KOŽU U ZIMSKIM MESECIMA

Avokado sadrži puno hidratantnih svojstava, vitamina E, esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega 9 (koji pomažu koži i drže je glatkom), kao i klorofilom (hranjive zelene materije u biljkama), koji pomaže u regenerisanju ćelija naše kože. Takođe je lako apsorbirajuća, što je čini idealnom za suvu kožu.

Priprema

Zgnječite zreli avokado pa dodajte kašičicu meda (koji takođe ima hidratantno delovanje), dobro pomešajte sastojke i nanesite ih na lice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading