Najčešće greške prilikom farbanja kose kod kuće!

Autor: cosmopolitan.rs

Lifestyle

04.10.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li želite da promenite boju kose i radije to radite kod kuće nego u salonu? Ako niste upoznati, pazite na greške koje su uobičajene u ovom postupku. Pročitajte i saznajte koje greške treba da izbegavate pre bojenja kose kod kuće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne čitate uputstva

Svaka boja ima svoj jedinstveni hemijski sastav. Iz tog razloga treba farbu naneti prema uputstvima kako bi boja ispala onako kako smo planirali. Moramo zapamtiti da je ovo hemijska smesa i da njene komponente međusobno deluju pod određenim uslovima. Ponekad su to male razlike, što ne menja činjenicu da se vredi upoznati sa njima pre nanošenja boje. Bolje je odvojiti trenutak za čitanje, nego se baviti neuspešno obojenom kosom.

Alergijski test

Pre nanošenja boje, bez obzira da li se radi o prvoj upotrebi, treba uraditi test alergije. Potrebno je da nanesete malu količinu farbe na mali deo kože u pregibu lakta. Čekamo 15 minuta, isperemo boju i posmatramo mesto tokom 48 sati. Ako za to vreme dođe do alergijske reakcije poput osipa, svraba ili peckanja, trebalo bi da prestanemo sa korišćenjem proizvoda. Ovim testom možemo izbeći stvarno ozbiljne efekte alergijske reakcije

Netačno vreme

Proces nanošenja farbe treba da traje oko 10-15 minuta, a od kraja nanošenja počinjemo odbrojavanje vremena držanja boje na kosi. Veoma je važno da boja koju nanesemo ne bude predugo na kosi. Ako predugo držite, boja neće biti intenzivnija. Na taj način možemo oštetiti kosu. Prekratko čekanje će rezultirati loše ofarbanom kosom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Priprema farbe za kosu

Kako pripremamo boju ima ogroman uticaj na krajnji efekat našeg bojenja. Ako imamo sastojke za upotrebu, moramo ih kombinovati u pravom odnosu. Tek tada će boja dobiti pravu konzistenciju i pružiti pravu boju. Zapamtite da gotova boja počinje brzo da oksidiše. Menja boju, nabrekne i predugo zadržana u posudi počinje da gubi svoja svojstva. U ovoj situaciji, vredno je podeliti mešanje boje na dva dela, prvi deo se koristi za narastak, drugi deo za krajeve. Prilikom pripreme boje, ne zaboravite da je dobro razblažite tako da nestanu grudvice. Boju je najbolje mešati u staklenoj, plastičnoj ili keramičkoj posudi. Metal može da poremeti proces bojenja reakcijom sa oksidansom.

Greške kod nanošenja boje

Pre nego što počnete sa farbanjem, pogledajte stanje vaše kose. Previše oštećena kosa ne sme se farbati, jer može rezultirati lomljenjem i opadanjem. Koristite balzam, obnovite strukturu kose i zatim počnite sa bojenjem. Važno je kako bojite kosu. Krenite od sredine glave, zatim pređite na stranu i na kraju teme, jer je koža tamo najtoplija. Ako želite da pokrijete koren, započnite s njim, a zatim pređite na ostatak kose. Ne zaboravite da se brinete o svojoj koži glave. Koristite balzam i maske i proizvode posebno dizajnirane za obojenu kosu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading