Želite jak i zdrav izgled kose? Tajna leži u ovom jednostavnom triku

Autor:

Lifestyle

03.09.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge žene čeznu za dugom i jakom kosom, koja će uvek izgledati lepo. U želji za takvom kosom dame se odlučuju da kupuju skupe preparate smatrajući da će tako nadomestiti loš izgled kose. Ali, tajna lepe kose nije u hemiji, ona leži u jednostavnom triku, ishrani. Ukoliko se zdravo hranite i svom telu obezbeđujete neophodne makro i mikro nutritijente očekujte da se izgled vaše kose drastično popravi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema savetima mnogih stručnjaka i frizera kosa može biti zdrava od korena do krajeva, a zdravo i čisto teme ključno je za to. 

Posebno treba voditi računa o stanju korena kose i samom vlasištu. Kada perete kosu obratite pažnju da to radite temeljno i dobro očistite sve izmurle ćelije i nečistoću kako biste omogućili koži glave da diše.

Kako ishrana utiče na rast i kvalitet kose?

Zdrava ishrana je od vitalne važnosti za zdravlje i izgled kose baš kao i za kožu. Proteini i složeni ugljeni hidrati su ključni za održavanje dobrog kvaliteta  kose, zato vodite računa da ih uključite u ishranu.

Proteine unosite konzumiranjem ribe, jaja, mesa, mahunarke. I ugljeni hidrati su važni. Obezbedite ih kroz unos smeđeg pirinča, tosta od celog zrna ili ovsene kaše.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ako pijete previše alkohola i pušite, verovatno ćete uticati na nivo vitamina C - navode frizeri.  Preporuka je da u svoju ishranu uvrstite kivi, pomorandže i brokoli. Vitamini D, koji se nalaze u lisnatom zelenilu i kelju i vitamini E, koji se nalazi u bademima, slatkom krompiru i avokadu, takođe će podstaći rast kose.

Dodaci ishrani i dodatan unos vitamina može da bude od koristi. Postoji nekoliko ključnih hranljivih materija koje su nam potrebne kako bismo ubrzali rast:

Studije su otkrile da nedostatak gvožđa pogađa skoro 25 procenata svetske populacije, a on je od suštinskog značaja za zdravu kosu. 

Cink i vitamin B12

Ovo su osnovni sastojci za kosu, a dodatak B12 posebno je važan za vegane jer se nalazi samo u životinjskim proizvodima. Oba vitamina pomažu u proizvodnji novih ćelija kose.

Esencijalne amino kiseline

Esencijalne amino kiseline su supstance koje ljudsko telo ne može da sintetiše i zato je neophodno da se unuse putem hrane. Namirnice bogate esencijalnim amino kiselinama jesu razne vrste nemasnog, belog mesa i jaja, naročito belance.

Vitamin D

Vitamin D ima snažan uticaj na rast kose, jer svaki folikul dlake sadrži hormon receptora vitamina D

Kako izbeći lomljenje kose?

- Izbegavajte rigorozne dijete i nezdravu ishranu. Restrikcija određenih namirnica loše utiče na stanje kose i prouzrokuje njeno opadanje i lomljenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading