NAVIKAMA DO INFEKCIJE: Svakodnevne greške koje izazivaju probleme na koži

Autor:

Lifestyle

18.05.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije retkost da se na koži pojave neželjeni gosti poput bubuljica, izraslina i mrtvih ćelija ili da nas iznenadi poneka seda dlaka na glavi. Iako većina zna da stiskanje, čupanje, kidanje i slične metode nisu preporučljiv način da se sa njima izborimo, mnogi ih ipak koriste. Vodeći svetski stručnjaci napominju da ovakve radnje treba izbegavati, a Srpski telegraf i Republika izdvajaju nekoliko svakodnevnih grešaka koje se iznova ponavljaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne preporučuje se da stiskate bubuljice

SPAVANJE SA ŠMINKOM

- Proizvodi za ulepšavanje mogu da začepe pore, da prouzrokuju iritacije, infekcije i upale koje mogu doprineti gubitku trepavica - objašnjava dr Aleksis Granite, dermatološki savetnik za američku firmu "Kil".

Grudvice maskare mogu da se zaglave u donjoj strani očnog kapka, a taj problem zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Dokaz za to je Tereza Linč iz Australije, koja je prošle godine otišla na kontrolu i ustanovljeno je da joj je da ima oštećenu rožnjaču jer je grudvica maskare bila zaglavljena u oku 25 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com

STARI BRIJAČI

Brijače treba redovno menjati, ali i pored toga, mnogi muškarci, pa i dame, redovno koriste stari.

- Ako osetite više ogrebotina na koži nego inače, vreme je da brijač ili žilet promenite. Ispiranje ne pomaže zauvek jer se na žiletu skupljaju ostaci dlaka, koji ga zatupljuju i prenose bakterije - rekla je Pamela Maršal, jedan od osnivača klinike "Mortar and milk skin". Upotreba starih brijača može dovesti do pojave upale i infekcije i zbog toga jedan brijač ne treba koristiti više od pet puta.

RepublikaFoto: pixabay.com

ČUPANJE SEDIH

Mlađi ljudi paniče kada vide sede dlake i sa njima se najčešće bore čupanjem. Mnoga istraživanja su pokazala da su sede normalne i kod mlađe populacije, a njihovo čupanje ne dovodi do dugoročnog rešenja.

- Čupanje ne znači da će na mestu sedih dlaka izrasti nova u prirodnoj boji. Kada se kosa iščupa iz korena, dlaka nikada ponovno ne naraste. Istanjuje se kosa, a može doći i do pojave ćelavih mesta na glavi - kaže predstavnica "Redkena" Stefani Fereira.

RepublikaFoto: pixabay.com

KIDANJE KOŽE

Retko koga je zaobišao problem sa izraslom kožom oko noktiju, koju mnogi kidaju.

- Kidanje kože oko noktiju povećava rizik od pojave infekcije zbog koje ćete možda morati da pijete i antibiotike - upozorava Dženi Drejper, predstavnica firme OPI. Ona preporučuje da se koriste kreme za zanoktice koje hrane i hidriraju kože, pa se samim tim smanjuje i mogućnost pojave izraslina. Ako do njih dođe, kupite trimer za kožu.

RepublikaFoto: pixabay.com

STISKANJE BUBULJICA

Prva linija odbrane protiv bubuljica je istiskanje, a to može da ostavi trag na koži.

- Mesta na kojima je bila bubuljica nakon stiskanja ometaju proizvodnju kolagena, koji je uključen u proces lečenja kože, i dolazi do pojave ožiljka - upozorava dr Granite i dodaje da stiskanje bubuljica može da izazove i pojavu upale.

- Kada se formira "bela glava" na bubuljici, na nju treba nanositi tople obloge kako bi koža omekšala. Nakon toga je možete nežno stisnuti. Ako lagano stiskanje ne pomogne, onda bubuljicu ne dirajte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading