ISHRANA UMESTO FEJSLIFTINGA: Predstavljamo hranu koja podmlađuje

Autor:

Lifestyle

13.05.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzumiranje bobičastog voća, višanja, jagoda, nara, paradajza, pomorandži, maslina može znatno da uspori starenje, kaže nutricionista Jagoda Jorga.

RepublikaFoto: Republika
Bobičasto voće može da podmladi kožu

Eliksir mladosti ne postoji, starenje ne može da se zaustavi, ali uz učestalo konzumiranje bobičastog voća, višanja, nara, paradajza, pomorandži i maslina može znatno da se uspori.

Kozmetika koju koristimo da bismo podmladili kožu sadrži mnoge od namirnica koje koristimo u ishrani. Konzumiranjem zdrave hrane zapravo vodite računa o vašoj koži iznutra, a sve će se to ocrtati i na vašem licu. Adekvatna ishrana je veoma bitna u borbi sa godinama i starenjem i pomaže nam da se zaštitimo od štetnosti UV zračenja, stresova i brojnih drugih razloga koji nam uzrokuju bore. Ukoliko vam je cilj da imate što manje bora, neophodno je da unosite dovoljno proteina, objašnjava nutricionista dr Jagoda Jorga, specijalista za ishranu.

- Bez proteina nema nijedne nove ćelije! A u nebalansiranim, brzinskim restriktivnim dijetama, uključujući razne oblike detoksikacionih tretmana, naš organizam će da "jede" sopstvena tkiva, pa će prvo stradati manje važna kao koža, veziva. I on će iz toga obezbediti belančevine za dnevnu upotrebu.

Našem licu posebno su neophodni vitamin C, E, beta-karoteni - dodaje doktorka.

Nauka je, naime, dokazala da žene koje redovno uzimaju preporučene doze vitamina C imaju dosta manje bora. To ima smisla jer je vitamin C veoma jak antioksidant koji sprečava slobodne radikale da naštete vašem organizmu. Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg. Samo jedna pomorandža, činijica jagoda za desert, paradajz, dinja ili kelj mogu vas dovesti do željenog cilja, kao i bobičasto voće i nar, koji su, osim vitaminom C, bogati supstancama koje štite organizam od štetnih uticaja UV zraka.

Specijalista za ishranu upozorava da će se na licu najpre ispoljiti znaci deficita, i to ne samo vitamina već i proteina ili belančevina.

- O tome treba posebno voditi računa u svetlu danas opšteraširenog trenda vegetarijanstva, a posebno ekstremnijeg oblika - veganstva. Tu su rizici za nedostatak određenih vitamina koji su organizmu, samim tim i koži lica, enormno povećani - upozorava Jorga i dodaje da problem nastaje ne samo zbog lošeg kvaliteta belančevina već i zbog odsustva ili malog sadržaja mnogih B vitamina, koji su i te kako potrebni za zdravlje kože. Inače, vitamin B12 ne postoji u biljnim namirnicama, a on je neophodan za svaku deobu ćelije, pa i za obnovu ćelija kože lica.

- Malo je poznato da su najbolji izvori mnogih B vitamina upravo namirnice životinjskog porekla. Jedan od tih je biotin, koga ima najviše u jajetu. Tu je i džigerica, koja je apsolutni šampion u sadržaju B vitamina - objašnjava lekar specijalista za ishranu dr Jorga.

Prirodne i hranljive maske za lice

MASKA OD LIMUNA za revitalizaciju

Limun, sa svojim čuvenim vitaminom C, čudotvoran je za zdravlje i lep izgled kože. Ne samo da učvršćuje kožu već i čisti proširene pore i smiruje akne. Idealan je za sve tipove kože. Iscedite pola limuna i pomešajte sa kašičicom meda, te nanesite na lice i vrat. Posle 15 minuta isperite mlakom vodom. Efekti će biti odmah vidljivi.

MASKA OD BANANE protiv starenja

Banana je dostupna tokom cele godine, a blagotvorna je za sve tipove kože. Za suvlju kožu dovoljno je izgnječiti bananu i dodati kašiku nekog prirodnog ulja, poput bademovog ili maslinovog. Za mešovitu kožu, pola banane pomešajte sa kašikom meda i držite je na licu i vratu petnaestak minuta.

MASKA OD SVEŽEG KRASTAVCA za hidrataciju i zatezanje

Kolutove krastavca poređati po celom licu i ostaviti ih petnaestak minuta. Nakon ove brze maske koža postaje meka, zategnuta, čista, podočnjaci i bore manje vidljivi. Takođe, izmiksan krastavac se može kombinovati i sa medom ili jogurtom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading