NAPRAVITE SAMI: Ruski narodni recepti za lečenje akni i bubuljica

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da biljke mogu da služe za negu kože i zato se koriste kao sastojci mnogih preparata. Međutim, ne morate da kupujete skupe kreme, jer možete sami da napravite kvalitetne proizvode za čišćenje lica...

RepublikaFoto: pixabay.com
Sami napravite svoje kreme i tonike

Evo nekoliko korisnih recepta za negu problematične kože koje Ruskinje koriste

1. Ispirajte lice bokvicom

Trputac ili bokvica je dokazani saveznik u borbi protiv bubuljica. Evo kako da napravite tonik:

U pola litra vode prokuvati šaku trpuca i ostavimo da odstoji 15 minuta, a zatim dodati kolonjsku vodu (u razmeri 2:1) i tečnost presuti u staklenu flašu. Upotrebljavati ujutro i uveče za ispiranje i obloge. Valja naglasiti da nije za kožu osetljivu na alkohol ili na mirisna ulja u kolonjskoj vodi.

2. Detelina za bubuljice

Šaku sveže deteline sitno iseckati i preliti šoljicom toplog čaja od kamilice. Ostaviti 15 minuta da se sastojci pomešaju, umočiti vatu i tretirati kožu zahvaćenu bubuljicama. Oprati kožu posle 15 minuta, a tretman ponavljati više puta dnevno.

3. Maska od kvasca za pigmentne fleke

U staklenu posudu stavite 15-20 grama svežeg kvasca. U to iscedite jednu kašiku soka od limuna. Ovu masu dobro izmešajte i stavljajte je na pigmentne fleke na koži. Držite je na koži 15-20 minuta. Nakon toga, papirnom salvetom skinite masu, ali je nemojte ispirati vodom.

4. Kopriva smanjuje zapaljenske procese

Kopriva poseduje višestruka blagotvorna svojstava. Ima antibakterijsko, antiinflamatorno i antioksidativno delovanje. Njen sastojak scopoletin inhibira oslobađanje zapaljenske supstance prostaglandina. Ustanovljeno je da konzumiranjem minimum jednog litra čaja od koprive dnevno, raspoređeno u nekoliko doza - čisti lice od akni, bubuljica i mitesera. Deluje tako što čisti lice iznutra, obnavlja kožu i sprečava nastanak akni i bubuljica. Detoksikuje čitav organizam, pa tako otklanja i moguće uzroke nastanka kožnih problema, poput akni i bubuljica.

Priprema čaja:

Za jednu šolju čaja stavite 250 ml vode da se kuva. Kad voda proključa, stavite kašiku usitnjenih i osušenih listova koprive. Ne kuvati, nego odmah skloniti sa vatre, pokopiti i pustiti da odstoji 20 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno nezaslađen. Za čaj od koprive najbolje je koristiti mlade listove koprive, koji su pri vrhu biljke. Takođe, koristite koprivu koja je rasla daleko od puteva i saobraćajnica jer ne sadrži teške metale u sebi. Kopriva je i biljka koja sadrži niz biološki aktivnih jedinjenja koja deluju kao adstrigensi (skupljaju pore).

OVDE MOŽETE DA SAZNATE više o tome kojim biljkama Ruskinje dovode svoj ten do savršenstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading