ŠOK: Ova hemikalija pegla bore, ali uništava ten

Autor: Republika

Lifestyle

05.01.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom nege kože, retinoidi su kao zdrava ishrana ili fizička aktivnost - potrebna je disciplina, ali su rezultati zagarantovani, piše Elle.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vrlo mali broj jedinjenja može da zadovolji zaista visoke kriterijume kao što je to dobra propustljivost u različite delove kože, iskorišćenost od strane ćelija, odnosno relevantna biološka aktivnost, merljiva efikasnost ili bezbednost.

U ovoj maloj, ali elitnoj družini prvo mesto svakako zauzima aktivan oblik vitamina A i drugi njegovi pojavni oblici popularno nazvani - retinoidi.

Simbolički posmatrano, retinoidi edukuju kožu da se ponaša po uzoru na zdravu i mladu kožu.

Praktično posmatrano oni mogu da:

  • povećaju gustinu i elastičnost kože, proliferaciju ćelija, sintezu kolagena i elastina i zadržavanje vode u koži kroz stimulaciju glukozaminoglukana od kojih pogotovo hijaluronske kiseline
  • znatno smanje vidljivost bora i linija
  • regulišu upalne procese i aktivnost melanocita
  • normalizuju lučenje sebuma

Zbog ovih kao i drugih načina delovanja retinoidi predstavljaju zlatni standard u tretmanu znakova starenja, hiperpigmentacija i akni.

Američka akademija dermatologije i Evropski dermatološki forum tvrde da retinoidizauzimaju centralnu ulogu u efikasnom tretmanu čestih dermatoloških stanja, a posebno kod tretmana akni i posledica foto-oštećenja.

Sa druge strane, važno je napraviti jasnu distinkciju između različitih oblika ovog vitamina gde samo retinoična kiselina može biti iskorišćena od strane ćelija kože dok drugi oblici zahtevaju konverziju. Ona je dostupna samo uz recept lekara te sa sobom vuče iritacijski potencijal dok jako mali deo populacije ne može da toleriše ovo jedinjenje. Stoga se tragalo za alternativnim oblicima sa većom podnošljivošću i stabilnošću.

Trenutno se u slobodnoj prodaji uglavnom mogu naći tri oblika vitamina A: retinyl palmitate, retinol i retinal. Sama aktivnost ovih molekula značajno je uslovljena njihovom udaljenošću od aktivnog oblika, odnosno retinoične kiseline.

Naime, kako bi pomenuti oblici ispoljili dejstvo, zahtevaju određene metaforičke procese koji mogu da variraju od pojedinca do pojedinca pa otuda ponekad dramatične razlike u rezultatima.

Ponajmanje ubedljivim čini se retinyl palmitate čije delovanje teško da može da se poredi sa retinolom i retinalom.

Pojedini podaci govore da jedan odsto retinola ima slično delovanja kao niske koncentracije retinoične kiseline. Takođe, broj studija koje govore o merljivoj efikasnosti retinola podosta je zavidan stoga se može smatrati relevantnom alternativom za koju nije potreban recept. Retinal se čini još fascinantnijim jer ispoljava potentnije dejstvo sa znatno manje iritacija. Retinal zvuči kao novije jedinjenje iako nije, već je samo usavršen proces stabilizacije kako bi mogao da se nađe u kozmetičkom proizvodu.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading