NARODSKIM RECEPTIMA REŠITE NEPRIJATNE IZRASLINE NA OKU: Krompir i beli luk eliminišu čmičak

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje dve vrste, na spoljašnjoj strani kapka i na unutrašnjoj. Prvi obično prođe sam od sebe ili korišćenjem narodskih recepata, a drugi - halacion se u 90 odsto slučajeva se povlači posle upotrebe antibiotika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uz pomoć belog luka se možete rešiti čmička

Hordeolum ili narodski rečeno čmičak izgleda kao zaobljeni mali pečat na očnim kapcima. Obično ne predstavlja zdravstveni problem, više estetski, mada i to može biti. Ponekad vrši pritisak na oko, uporan je i može izazvati i druge bolesti očiju.

Postoje dve vrste, čmičak na spoljašnjoj strani kapka i na unutrašnjoj. Prvi obično prođe sam od sebe ili korišćenjem narodskih recepata. Mnogo je ozbiljniji unutrašnji čmičak - halacion. On se javlja zbog upale žlezda koje se nalaze u kapcima, kada dođe do zapušenja kanala, ali u 90 odsto slučajeva se povlači posle upotrebe antibiotika. Kod ove vrste je neophodno da se konsultujete sa lekarom.

Važno je da znate da ne treba da čekate da se čmičak zakomplikuje i naraste, nego odmah krenite u obračun s njim.

RECEPTI

KURKUMA U PRAHU

Trebaće vam malo kurkume u prahu i čaša vode. Pomešajte prah sa vodom i ispirajte oko ovim rastvorom dva puta dnevno. Kurkuma je odličan antiseptik i obično se koristi za lečenje lokalnih i unutrašnjih infekcija.

SOK BELOG LUKA

Trebaće vam čen belog luka i gnječilica. Stavite luk u gnječilicu i iscedite sok. Uzmite kapaljku i nakapajte dve tri kapi soka na čmičak. Nakon nekog vremena isperite toplom vodom.

KANTARION

Upaljeni kapak treba prvo dezinfikovati, pa namazati toplim uljem od kantariona. Naneti mali sloj meda, pa staviti toplu gazu preko oka. Držati nekoliko sati (najbolje preko noći). Ponoviti postupak sledeći dan. Čmičak će nestati za nekoliko dana.

Foto: pixabay.com

KARANFILIĆ

Trebaće vam dva-tri karanfilića i voda. Sameljite karanfilić, pa ga pomešajte sa malo vode kako biste dobili finu pastu. Nanesite pastu na kapak i trepavice i ostavite da odstoji nekoliko sati dok se ne osuši.

KROMPIR

Oljuštite i izrendajte krompir, pa ga stavite u maramicu. Držite maramicu na čmičku oko 10-15 minuta. Isti efekat ćete postići sa kriškom jabuke.

OBLOGE

Tople obloge mogu podstaknuti čmičak da se isprazni.

  • Prokuvajte 25 g kamilice, 10 g rastavića, 10 g timijana i litar vode. Poklopite i pustite da se se malo ohladi. Zatim ovaj rastvor stavljajte na kapak u vidu obloge tri puta na dan
  • Napravite čaj od šake listova bagrema i šolje vode. Kada se čaj malo ohladi, natopite ga na vatu i držite na kapku 10 minuta
  • Na pet minuta prokuvajte kašičicu korijandera i pola šolje vode. Poklopite, pustite da se malo ohladi, zatim procedite i natopite gazu ovim čajem i isperite oko

RUSKI MELEM

Sastojci:

  • Foto: pixabay.com
    jaje
  • 400 ml biljnog ulja
  • 60 g pčelinjeg voska

Priprema: Jaje se skuva, a koristi se samo žumance, koje se zgnječi. U emajliranu posudu sipa se ulje i vosak. Stavi se na laganu vatru dok se vosak istopi. Kada dođe do pucketanja ulja i voska, polako sipajte malo žumanceta, a pošto ulje provri, sklonite s vatre. Pustite da se malo ohladi, pa ponovo vratite na šporet i ubacite ostatak žumanceta, stalno mešajući. Kada smeša postane braon, sklonite posudu sa šporeta i sačekajte 15-20 minuta da se mast ohladi, a onda ga procedite, sipajte u teglu i zatvorite. Mast se čuva u frižideru i do 10 meseci. Tri puta na dan pre obroka uzimati po pola kašičice masti.

NAPOMENA: Sve ovo važi za lečenje spoljašnjeg čmička. Ali ako se radi o unutrašnjem čmičku, njega nipošto ne treba grejati da ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Simptomi

  • Bol
  • Crvenilo
  • Otečenost
  • Zadebljana ivica kapka
  • Nekontrolisano suzenje oka
  • Osećaj prisustva stranog tela u oku

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading