Predstavljen nacionalni vodič za zdrave životne navike

Autor: Republika

Lifestyle

16.10.2018

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodič za zdrave životne navike: ishrana i fizička aktivnost, prvi je priručnik ove vrste u našoj zemlji i građanima pruža praktične i relevantne savete o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Publikacija nudi informacije o tipovima ishrane, namirnicama i njihovom pravilnom odabiru, količini, kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti i sugeriše adekvatan intenzitet i oblik fizičke aktivnosti za sve grupe stanovništva.

RepublikaFoto: Promo foto
Prof. dr Jagoda Jorga, prof. dr Sergej Ostojić i prof. dr Višnja Đorđić

Autori Vodiča su istaknuti stručnjaci u oblasti zdravlja i nutricionizma sa Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke i Zavoda za sport i medicinu sporta iz Beograda.

- U istraživačkim fazama programa „Načini pravi izbor“ utvrđene su loše na­vike koje se tiču ishrane i fizičke aktivnosti stanovništva Srbije svih uzrasta. Deca i odrasli ne unose dovoljno voća i povrća, u njihovoj redovnoj ishrani nema dovoljno žitarica, mleka i mlečnih proizvoda, uz povećan unos masti i šećera, skoro polovina stanovnika ima sedentaran životni stil, a većina nije dovoljno informisana o zdravim navikama. Zato sa velikom radošću predstavljamo Vodič koji je namenjen medicinskoj zajednici ali i građanima, koji će ponuditi razumljive i jednostavne savete i preporuke u skladu sa najvišim svetskim standardima - izjavio je prof. dr Sergej Ostojić, inicijator i jedan od autora.

RepublikaFoto: Promo foto
Profesor Sergej Ostojić

Vodič daje smernice za  uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, i sugeriše da iz ishrane nije dobro izbaciti bilo koju grupu namirnica, već samo ograničiti njihov unos na razumnu meru ili ih zameniti nekom poželjnijom alternativom.

- Preporučen je uravnotežen unos povrća, voća, žitarica celog zrna, mlečnih proizvoda, proteinskih namirnica. Pronalaženje balansa tj. pravilan odabir namirnica na osnovu kalorijske vrednosti i u skladu sa intenzitetom fizičkih aktivnosti, najbolji je način kontrole telesne težine - navela je prof. dr Jagoda Jorga sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, dok je prof. dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad istakla da je fizička aktivnost neophodna svim kategorijama stanovništva: odraslim osobama se preporučuje minimalno 150 min umerene aerobne aktivnosti nedeljno, dok bi deca i mladi svakoga dana trebalo da su najma­nje 60 minuta aktivni. Fizička aktivnost starijih osoba posebno je važna jer doprinosi očuvanju mobilnosti, boljem men­talnom zdravlju i raspoloženju.

RepublikaFoto: Promo foto

Vodič je svojim sadržajem u skladu sa Nacionalnom kampanjom ''Teži ravnoteži'' i kao takav podrška je Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.  Izrada dokumenta usledila je nakon opsežnog istraživanja navika potrošača u okviru progama "Načini pravi izbor" uz  podršku  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstva omladine i sporta i  Coca-Cola fondacije na globalnom nivou, a sve u želji da se  doprinese naučnom i objektivnom pristupu istraživanju u oblasti ishrane.

RepublikaFoto: Promo foto

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Seferin Zlata

18.10.2018 10:43

Pitanje: gde se moze kupiti taj fenomenalni vodic za zdrave zivotne navike Pozdrav Zlata