OVO SJAJNO VOĆE ćete obožavati u septembru!

Autor:

Lifestyle

27.08.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiže jesen, ja se ne oženih... a, ne, ne, nije to tekst za početak ove priče. Ali svakako nam stiže jesen, septembar je na pragu - mesec fantastičnih boja i mirisa, i na radost velikog broja ljudi, fenomenalnih ukusa! Majka priroda nam stavlja svoje darove na sto, a ovo su neki koje ćete obožavati u mesecu koji je pred nama.

RepublikaFoto: pixabay.com

Grožđe

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove letne bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći može biti crveno grožđe koje može ublažiti osećaj boli u tim slučajevima.

Kruška

Ova prekrasna, mirišljava i ukusna voćka nekima je glavno obeležje jeseni, zato iskoristite sezonu, jedite ih sveže ili od njih pripremite razna jela. Kruške su izvor vitamina - C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. Od minerala spomenimo kalcijum, magnezijum i kalijum. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet, a kako počinje sezona prehlada i gripa, ne zaboravite već danas nabaviti ovo voće.

Limun

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako ga u moderno doba imamo preko cele godine u prodavnicama, a i definitivno ga ne možemo svrstati u jesenje voće, moramo ga pomenuti i preporučiti - limun je posebno zdrav i lekovit. Još su naše bake cenile ovo voće koje je bilo neizostavno u bilo kojoj kućnoj apoteci. To i nije čudno s obzirom da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našega imuniteta. Izuzetan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje pa su se razvile i brojne dijete bazirane na njegovoj učinkovitosti jer osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno i osnažuje umorno telo.

Jabuke

Jabuke su voće koje smatramo vrlo običnim, možda čak i dosadnim, a polako zaboravljamo onu staru "Jabuka na dan i lekar nije potreban". Prosečno, jedna jabuka sadrži 4,5 grama dijetalnih vlakana.

Smokve

Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišom količinom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Osim što su ukusne, mogu se koristiti za lečenje uboda insekata, a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading