JAVOROV SIRUP - VIŠE OD ZASLAĐIVAČA: Sadrži 24 različitih antioksidanata

Autor: priroda-leci-sve.com

Lifestyle

05.08.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji nekoliko prirodnih zaslađivača koji su poželjni umesto hemijski obrađenog šećera, što je uobičajeno kod većine ljudi koji vode računa o ishrani i zdravlju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jedan od najpopularnijih i najzdravijih zaslađivača danas jeste upravo javorov sirup. To je 100% prirodan zaslađivač u obliku sirupa, za koji se zna da je naravno mnogo hranljiviji i zdraviji od šećera

Šta je javorov sirup i kako se pravi?

Javorov sirup se pravi od slatkog biljnog soka koji cirkuliše kroz javor drvo.

Javorov sirup se pravi prirodnim procesom u 2 koraka:

Probuši se rupa u drvetu javora. Zatim biljni sok krene da curi i prikuplja se u odgovarajućoj posudi.

Ova slatka tečnost se ostavi da ključa dok većina vode ne ispari, ostavljajući gust, sladak sirup, koji se zatim filtrira da se uklone nečistoće. Ovo je javorov sirup koji se dalje koristi kao prirodni zaslađivač.

Glavna stvar koja odvaja javorov sirup od rafinisanog šećera, jeste činjenica da sadrži neke važne minerale i antioksidante, pa je njegova upotreba i korisna za zdravlje.

Medjutim, ne morate ga sami praviti, jer javorov sirup možete kupiti a cena je od 600,00 do 1200,00 dinara za pakovanje od 250ml. Ako se sada pitate zbog čega je toliko skup, pa zbog toga što se obično pravi od posebne vrste javora (šećernog javorovog drveta), koji raste u Kanadi.

Sastav javorovog sirupa

Hranljivi sastojci pronađeni u javorovom sirupu obuhvataju: energiju, vodu, proteine, masti, ugljene hidrate i šećere. Što se tiče minerala, javorov sirup sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum i cink. Vitamini poput tiamina, riboflavina, niacina i B6 se takođe nalaze u javorovom sirupu.

100 grama javorovog sirupa sadrži:

  • Kalcijum: 7% od preporučenog dnevnog unosa.
  • Kalijum: 6% od preporučenog dnevnog unosa.
  • Gvožđe: 7% od preporučenog dnevnog unosa.
  • Cink: 28% od preporučenog dnevnog unosa.
  • Mangan: 165% od preporučenog dnevnog unosa.

Istina, javorov sirup sadrži značajnu količinu pojedinih minerala, naročito mangana i cinka, ali imajte na umu da sadrži i dosta šećera. 100 grama javorovog sirupa sadrži oko 67 grama šećera.

Konzumiranje šećera u višku je među vodećim uzrocima nekih od najvećih svetskih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Činjenica da javorov sirup sadrži neke minerale je veoma slab razlog da ga svakodnevno uvrstite u svoju ishranu, s obzirom na visok sadržaj šećera.

Svakako, ukoliko ste ljubitelj slatkog - zamena rafinisanog šećera u receptima sa identičnom količinom javorovog sirupa će smanjiti ukupan sadržaj šećera koji unosite.

Glikemijski indeks javorovog sirupa iznosi oko 54, u odnosu na šećer koji ima glikemijski indeks od oko 65.

Ovo je pozitivna stvar i implicira da javorov sirup podiže nivo šećera u krvi sporije od običnog šećera.

RepublikaFoto: pixabay.com

Javorov sirup sadrži 24 različitih antioksidanata

Oksidativno oštećenje je jedan od mehanizama koji stoji iza starenja i mnogih bolesti. Sastoji se od neželjenih hemijskih reakcija koje uključuju slobodne radikale, odnosno molekule sa nestabilnim elektronima.

Antioksidansi su supstance koje mogu da neutrališu slobodne radikale i smanjuju oštećenja usled oksidativnog stresa, potencijalno smanjujući rizik od nekih bolesti.

Nekoliko studija je pokazalo da javorov sirup predstavlja značajan izvor antioksidanasa. Jedna studija je pokazala da postoji čak 24 različitih antioksidantnih supstanci u javorovom sirupu.

Tamniji sirupi (poput B klase) sadrže više ovih korisnih antioksidanata nego sveliji sirupi javora.

Međutim, isto kao i kod minerala, ukupna količina antioksidanata je još uvek niska u odnosu na velike količine šećera.

Zdravstvene prednosti javorovog sirupa

  • Budući da ima izražena antioksidativna svojstva, javorov sirup sprečava oštećenja ćelija usled oksidativnog stresa
  • Poboljšava zdravlje srca
  • Poboljšava muško reproduktivno zdravlje
  • Jača imuni sistem.

Kako se upotrebljava javorov sirup?

Tostirajte jedno parče hleba od pšeničnog brašna i stavite na njega neko voće, poput banane ili jabuke, koje ste prethodno naseckali. Pospite cimetom u prahu, a zatim prelijte sa malo javorovog sirupa i uživajte. To bi bio samo jedan primer kako se upotrebljava javorov sirup, za sve ostalo prepustite se mašti.

Javorov sirup se može koristiti kao zaslađivač za čaj ili kafu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading