PORED KUHINJE, KORISTAN JE ZA ZDRAVLJE I LEPOTU: Krompir leči jetru i uklanja podočnjake

Autor:

Lifestyle

25.07.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz pomoć ovog povrća možete se rešiti upala, uspostaviti balans u telu, sprečiti kardiovaskularne bolesti i poboljšati rad probavnog sistema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Voda od kuvane kore krompira vraća prirodnu boju kose

Krompir je neizostavan sastojak kada pripremamo hranu u kuhinji, ali ima svoju primenu i kada su zdravlje i lepota u pitanju. Srpski telegraf otkriva na koji sve način ovo povrće može da utiče na naš organizam.

USPOSTAVLJA RAVNOTEŽU

Ukoliko se od krompira iscedi i popije sok, uspostavlja se ravnoteža kiselo-bazne sredine u telu.

SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

Nekoliko porcija neslanog kuvanog krompira reguliše krvni pritisak. U kori se nalazi 60 vitamina koji štite organizam od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: pixabay.com

PODSTIČE RAD CREVA

Jedan pečeni krompir organizmu daje 12 odsto od preporučenog dnevnog unosa vlakana koji podstiče bolji rad probavnih organa. Takođe se smanjuje rizik za dobijanje raka pankreasa.

UPALE I ARTRITIS

Sok od krompira pomaže kod artritisa i drugih upalnih procesa, naročito kod zglobova. Efikasan je i kod bolova u leđima i podstiče cirkulaciju.

PODSTIČE RAD JETRE

Sok od krompira se koristi za detoksikaciju i dobrinosi boljem radu jetre i žučne kese. Ukoliko problem sa jetrom već postoji, preporučuje se da se svako jutro pije po 2dl soka na prazan stomak.

Foto: pixabay.com

SMANJUJE PODOČNJAKE

Ukoliko vas muče veliki podočnjaci, dovoljno je da krompir sa korom nasečete na kolutove i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru. Nakon toga hladne kolutove stavite na oči i ostavite ih 10 minuta. Ponavljajte proces dok podočnjaci ne nestanu.

UKLANJA FLEKE SA RUKU

Sirovi krompir bolje čisti ruke od bilo kojeg sapuna, pa čak i kad su uporne fleke u pitanju. Krompir isecite na pola i trljajte fleke 10 minuta. Nakon toga isperite vodom i ruke će vam biti čiste.

POLIRA ESCAJG

Zbog skroba koji je prisutan u krompiru, njime možete ispolirati svoj escajg. Stavite prljave viljuške i kašike u šerpu sa krompirom i kuvajte dok povrće ne bude skuvano. Nakon toga izvadite krompir i ostavite escajg da odstoji sat vremena u toj vodi. Dobro ga isperite i obrišite peškirom.

Foto: pixabay.com

ZAMENA ZA ĐUBRIVO

U krompiru napravite rupu i ostavite pelcer od ruže. Zatim krompir zakopajte u zemlju i sačekajte da ruža poraste. Za najbolji efekat se preporučuje da koristite organski crveni ili beli krompir jer u sebi sadrži više vlage.

FARBA SEDE

Koru od krompira stavite u vodu i kuvajte pola sata. Nakon toga izvadite kore, četkicu za farbanje umočite u vodu i pređite sede vlasi. Ukoliko budete dovoljno uporni, videćete svoju prirodnu boju ponovo na glavi.

UKLANJA OPEKOTINE

Sok od krompira smanjuje iritaciju i umiruje kožu nakon opekotina od sunca. Potrebno je samo da ga dobro ohladite pre upotrebe i namažete na problematično mesto.

Foto: pixabay.com

UKLANJA CELULIT

Krompir oljuštite, izrendajte i utrljajte na mesta na kojima postoji celulit i umotajte providnom folijom. Ostavite tako 20 minuta, pa uklonite krompir tuširanjem naizmenično vrućom i hladnom vodom.

KREMA ZA BORE

Da biste se izborili sa upornim borama potrebno je ispasirati krompir, dodati mu kašiku nemasnog jogurta, dobro promešati, ostaviti da odstoji pola sata i naneti na lice u obliku kreme. Zbog velike količine vitamina B6 bore će se vremenom povući. Ovaj postupak ponavljajte svako veče, dok ne dobijete željeni rezultat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading