ČUVAR ZDRAVLJA I VITKE LINIJE: Idealno povrće za vrele dane

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krastavac znatno poboljšava stanje organizma, štiti od mnogih bolesti, a pominje se čak da ima i antikancerogeno dejstvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Krastavac sadrži 16 kalorija

Iskoristite sezonu i ne propustite da svaki dan unesete svež krastavac u organizam jer je on rudnik vitamina C, K, kompleksa vitamina B, ali i minerala kalijuma, silicijuma, fosfora, magnezijuma, cinka, a pored toga je siromašan kalorijama. Ruski lekar izdvaja 10 od brojnih dobrobiti ovog povrća.

1. Čuvar srca

Foto: pixabay.com

Krastavac obiluje kalijumom, mineralom koji snižava visok krvni pritisak. Visok unos kalijuma smanjuje rizik od srčanih oboljenja i drugih kardiovaskularnih bolesti. Statistika govori da svega dva odsto ljudi na svetu unosi preporučenu dnevnu dozu ovog minerala od 4.700 mg, pa je krastavac idealan način da povećate unos ovog elementa u organizam. Takođe, ovo povrće sadrži lignane, fitoestrogene koji pomažu kod smanjenja upale krvnih sudova, pa samim tim čuvaju i zdravlje srca. Lignani su, osim toga, prirodni lek za tretiranje menopauze, tako što umanjuju njene neprijatne simptome.

2. Prevencija neuroloških bolesti

Jedinjenje fisetin prisutno u krastavcima čuva zdravlje mozga tako što odlaže starenje ganglija i čuva kognitivne funkcije.

3. Smanjuje rizik od raka

Zbog svog sastava krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, dojke, prostate, jajnika i materice. Naime, oni sadrže polifenole lignane i biljne nutrijente kukurbitacine, koji deluju antikancerogeno.

Foto: pixabay.com

4. Deluje protivupalno

Krastavac poseduje antiupalna svojstva i snižava upalne procese tako što suzbija delovanje upalnih enzima.

5. Ublažava bol

Protivupalna jedinjenja flavonoidi i tanini u krastavcima sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i ublažavaju bol. Krastavac se tradicionalno koristi u lečenju glavobolje i mamurluka. Krastavac sadrži dovoljne količine vitamina B, elektrolita i šećera, koji su zamene za mnoge hranljive materije, a istovremeno smanjuju intenzitet bola.

6. Optimalno funkcionisanje bubrega

Krastavac smanjuje nivo mokraćne kiseline i time održava dobro funkcionisanje i zdravlje bubrega.

7. Hidratacija

Za sve one koji ne unose preporučena dva litra vode dnevno dobro je da jedu krastavce jer se oni sastoje od 95 odsto vode.

Foto: pixabay.com

8. Poboljšava probavu

Odličan je lek protiv zatvora jer voda iz krastavca pomaže da hrana brže prođe probavnim traktom sprečavajući zatvor. A zbog visokog sadržaja vode i niskog broja kalorija, idealna je namirnica za one koji žele da se oslobode viška kilograma. Ako pojedete čak 10 kilograma krastavaca za jedan dan, nećete upotpuniti dnevne kalorijske potrebe od 2.000 do 2.500 kalorija.

9. Štiti od preloma

Krastavci su dobar izvor vitamina K, dobrog za zdravlje kostiju, jer on pospešuje apsorpciju kalcijuma u kostima. Njegov nizak unos povećava rizik od preloma. S obzirom na to da je bogat izvor silicijuma, poboljšava zdravlje zglobova jačanjem vezivnog tkiva.

10. Ubrzava rast kose i noktiju

Mineral silicijum čini vašu kosu i nokte jačima i sjajnima, a sumpor i silicijum stimulišu rast kose.

Osvežava dah

Kolutić krastavca rešava problem sa zadahom. Stavite ga u usta i jezikom ga pritisnite oko 30 sekundi na nepce. Fitohemikalije iz krastavca će uništiti bakterije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading