KLJUČNI DEO ISHRANE: Oni sprečavaju rak i bolesti creva, a najviše ih ima u OVIM NAMIRNICAMA!

Autor:

Lifestyle

21.07.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi unosi dovoljno probiotika, ili bar znaju da bi trebalo to da čine, ali ono što ne znaju jeste to da su njihovom organizmu neophodni i prebiotici.

RepublikaFoto: pixabay.com

Reč je o nesvarljivim dijetetskim vlaknima koja pokreću rast bakterija i pozitivno deluju na celokupnu crevnu floru. Ne treba ih mešati s probioticima – dobrim bakterijama, bez kojih naš organizam ne bi mogao normalno da funkcioniše. Pojednostavljeno rečeno - prebiotici su hrana za bifidobakterije i laktobacile, koji pokreću metaboličke procese u organizmu i uspešno suzbijaju patogene mikroorganizme.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šta je inulin i zašto nam je potreban?

Najpoznatiji prebiotik jeste inulin, kog ima u belom i crnom luku, praziluku, šparglama i artičokama. Međutim, zbog njihovog značaja za zdravlje, često se dodaju nekim gotovim proizvodima, poput pahuljica, keksa, hleba, namaza, pića i jogurta.

Poznato je da prebiotici u hrani poboljšavaju crevnu floru, sprečavaju razvoj kancera, osnažuju imunitet i podstiču brže mršavljenje. Takode, ublažavaju simptome ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, iritabilnog kolona i celijakije.

Prebiotici se ne razlažu niti apsorbuju u crevima, a najpoznatije vrste jesu inulin, oligosaharidi i arabinogalaktani.

Inulin i oligosaharidi jesu kratkolančani polisaharidi, to jest lanci ugljenih hidrata koji deluju u različitim delovima debelog creva doprinoseći zdravlju. A porastom i održavanjem populacije dobrih bakterija, potiskuju se patogeni mikroorganizmi, koji uzrokuju različite i nimalo prijatne zdravstvene tegobe.

RepublikaFoto: pixabay.com

Jačaju imunitet i umiruju rad creva

Jedan od najvažnijih benefita koji se pripisuju prebioticima jeste jačanje imunog sistema. Bebe imaju koristi od njih dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, i  povećavaju toleranciju na mleko i mlečne proizvode. Upravo zbog toga se dodaju gotovim proizvodima, naročito za ishranu najmlađih. Iscrpna istraživanja pokazuju da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, jačaju imunitet sistema za varenje, ali i celokupnog organizma.

Patogeni mikroorganizmi lakše se provlače kroz propustljiva creva, a potom kolonizuju druge organe u telu. Stoga je od ključnog značaja sanirati upalu creva i obezbediti dovoljno hrane za razvoj korisnih bakterija. Istraživanja su pokazala da prebiotici u hrani uspešno ublažavaju simptome zapaljenja debelog creva. Između ostalog, ovo stanje obuhvata izostanak imunog odgovora na bakterijsku kulturu u crevima. To važi i za obolele od Kronove bolesti, celijakije i ulceroznog kolitisa, koji imaju smanjen broj dobrih bakterija u sistemu za varenje, stoje najčešće posledica uzimanja antibiotika.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pokazalo se da prebiotici u hrani znatno ublažavaju simptome ulceroznog kolitisa, poput bola u stomaku, dijareje i krvave stolice. Pored toga, povećavaju apsorpciju nutrijenata kao što je kalcijum i podstiču pražnjenje creva.

Neke od namirnica koje sadrže prebiotike jesu: crni i beli luk, praziluk, rotkvice, šargarepa, kokos i kokosovo brašno, laneno i čia seme, paradajz, banane, cikorija, maslačak, artičoka, špargla i slatki krompir. Ukoliko na dnevnom meniju imate često neke od ovih namirnica, učinićete mnogo za vašu probavu i zdravlje vašeg celokupnog sistema za varenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading