SPREČITE KARCINOM PROSTATE NA VREME: Ova namirinica vam može spasiti život

Autor: Republika

Lifestyle

20.06.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stariji muškarci prekomerne težine i sa genetskom predispozicijom najviše su ugroženi od karcinoma prostate, a evo koja hrana može da spreči ovu opaku bolest.

RepublikaFoto: pixabay.com

U Srbiji je zabeleženo da sve više muškaraca pati od oboljenja prostate, a regulisanjem ishrane i životnih navika možete učiniti mnogo u prevenciji ove bolesti.

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje paradajza može da spreči razvoj i rast tumora u predelu prostate. Ovo crveno povrće sadrži bogati antioksidant likopen koji sprečava pojavu malignih ćelija i usporava njihovo širenje.

Stručnjaci ističu da se kuvanjem paradajza pojačava dejstvo likopena, a preporučuje se da jedete oko 10 paradajza nedeljno. Istraživanja dokazuju da muškarci koji često jedu paradajz smanjuju rizik od karcinoma prostate za 18 posto.

Međutim, konzumiranje paradajza nije dovoljno za prevenciju, već treba da idete na redovne preglede i regulišete ishranu. Naučna istraživanja dokazuju da pored paradajza, treba redovno konzumirati mlečne proizvode zbog kalcijuma, kao i hranu koja sadrži selen (brazilski orah, riba, žitarice, beli luk).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading