SMRŠAJTE KAO OD ŠALE - JEDITE SLATKO!

Autor:

Lifestyle

24.05.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada kažemo slatko, mnogima je prva asocijacija prekomerna težina ili gojaznost. Zbog toga mnogi oklevaju da konzumiraju šećer, bez obzira da li je u pitanju beli ili smeđi, jer se plaše da ne dobiju na težini ili "zarade" šećernu bolest.

RepublikaFoto: pixabay.com
Poslastice sa braon šećerom - sasvim dozvoljene

Iako možda zvuči neverovatno, smeđi šećer zapravo može da vam pomogne u gubljenju kilograma!

Dodavanjem smeđeg šećera u bilo koju hranu ili piće ne samo da ćete poboljšati ukus, već ćete organizmu podariti određene blagodeti, s obzirom na to da smeđi šećer sadrži puno hranljivih materija. Među najvažnijim izdvajaju se gvožđe, magnezijum, cink i kalijum, kao i mnogi vitamini, posebno pojedini iz B kompleksa.

Zbog sadržaja hranljivih materija, konzumiranje smeđeg šećera će učiniti telo zdravijim i pomoći da se izbegne nekoliko ozbiljnih bolesti koje su povezane sa konzumiranjem običnog šećera. Stvar je u tome što smeđi šećer sadrži čvrstu glukozu koju telo teže prerađuje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zamenite beli šećer

Smeđi šećer prepoznaje se po crvenkastoj ili smeđoj boji i produkt je palminog drveta. Ova vrsta šećera veoma je dobra za mršavljenje i taj njen status zasniva se na činjenici da se može koristiti kao zaslađivač s niskom kalorijskom vrednošću, zbog čega je odličan u sprečavanju povećanja telesne težine.

Ovo su 4 najveće prednosti smeđeg šećera:

1. Nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks u hrani pokazuje koliko brzo ta hrana može da se preobrati u šećer. Što je veći taj broj, to je proces prerade brži. Unos previše namirnica sa visokim glikemijskim indeksom može da bude štetno za organizam, jer može da izazove gojaznost, otpornost na insulin, dijabetes, kao i druge
bolesti i medicinska stanja kao što su visoki krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti ilimoždani udar. Zato konzumiranje smeđeg šećera koji ima mali glikemijski indeks može pomoći u topljenju kilograma. Pošto je šećer namirnica koju je teško izbeći, korisno je što pre početi sa zamenom belog šećera smeđom varijantom.

2. Bogat je aminokiselinama

Ljudski organizam ne može dobro da funkcioniše bez aminokiselina, jer one imaju važnu ulogu, čak i onda kada se osoba nalazi u procesu gubljenja težine. Aminokiseline proizvodi i telo, ali je za zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma potrebna mnogo veća količina aminokiselina, pa moramo da ih unosimo kroz hranu. Odlično je uzimati smeđi šećer i u jelu i kao zaslađivač u piću, jer on sadrži zavidan nivo aminokiselina neophodnih za zdravlje čoveka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Odličan za kafu

3. Niskokaloričan je

Za one koji vole da konzumiraju slatkiše i slatke napitke, a žele da smršaju, dobra je vest to što se beli šećer može kompletno zameniti smeđim. Osim što ima niski glikemijski indeks, smeđi šećer ima i malo kalorija, što je jako značajno kada je u pitanju mršavljenje. Čisti smeđi šećer koji je napravljen bez dodataka sadrži samo 10 odsto kalorija i može dosta da pomogne u održavanju optimalnog zdravlja.

4. Dobrog je ukusa

Svako ko želi da smrša nije u mogućnosti da jede ili pije šta poželi, ali kada je u pitanju smeđi šećer stvari su malo drugačije. Slatki ukus smeđeg šećera je savršen za zaslađivanje obroka, jer njegov ukus nije ni suviše sladak ni preterano blag. Tako će dodavanjem smeđeg šećera hrana istog trenutka imati mnogo bolji ukus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading