HOLANDSKE PALAČINKE HIT OVOG LETA
Poznato je da su Holanđani jeli da bi živeli, a ne obrnuto, pa su shodno tome pravili jeftina, jednostavna i ne mnogo prefinjena jela.
Da nisu "smućkali" poslasticu pofertios (poffertjes), što su u stvari holandske palačinke, mi bismo danas bili uskraćeni za jedan lagani slatkiš koji predstavlja poslasticu savršenu za letnje vrućine.
Holandske palačinke prvo su pravljene od heljdinog brašna i mleka, a siromašni Holanđani su ih uglavnom posipali mlevenim šećerom.
Danas se holandske palačinke prave sa raznim dodacima: nutelom, kremom, javorovim sirupom, voćem, plazmom, pudingom, a za malo veće hedoniste i sladokusce postoje FERERO, RAFAELO, BUENO I OREO prelivi.
Veliki je broj holandskih restorana specijalizovanih samo za palačinke, a kod nas možete da ih probate na Novom Beogradu.
Do tada ih isprobajte kod kuće!
Sastojci (za 15-tak holandskih palačinki):
100 g pšeničnog brašna (ili 50 g pšeničnog + 50 g heljdinog)
pola kesice suvog kvasca
30 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 ml toplog mleka
1 jaje
ekstrakt vanile
maslac za premazivanje tiganja
Šećer u prahu, maslac ili jagode i šlag za posipanje
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, so i kvasac u posudu pa na dnu formirajte udubljenje. Sa strane umutite jaje, toplo mleko i vanilu, sipajte u posudu sa suvim sastojcima i promešajte tako da ne bude grudvica. Prekrijte folijom i stavite na toplo mesto da kvasac nadođe.
Zagrejte tiganj, rastopite maslac, pa kašikom oblikujte palačinkice i pecite dok sa obe strane ne porumene.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (2)
Ivana
25.04.2018 16:19
Ovo moram probati. Već ih pratim
Dimitrije
25.04.2018 19:06
Palačinke su odlične. Morate ih probati!