RUSKI ČAJEVI: Recepti za ublažavanje stomačnih tegoba

Lifestyle

28.03.2018

02:15 >> 14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prirodne mešavine poznate u ruskoj narodnoj medicini mogu pomoći da ublažite neprijatne simptome poput nadimanja, grčeva, zatvora ili dijareje.

RepublikaFoto: pixabay.com
U lečenju stomačnih tegoba mogu pomoći i narodni ruski čajevi

Bolovi u stomaku, grčevi, nadimanje, gasovi, zatvor ili dijareja - simptomi su koji, ako potraju, mogu da ukažu na sindrom nervoznih creva (IBS). U osnovi ovog oboljenja su poremećaji motorne funkcije creva, a uzroci mogu biti razni - od pretrpljene akutne crevne infekcije do poremećaja u ishrani i stresa.

Lekovi koje lekar propiše uglavnom donose olakšanje većini pacijenata u smislu da se broj napada svede na dva do četiri godišnje. Pored propisane terapije, važno je voditi računa o ishrani, a u lečenju mogu pomoći i narodni ruski čajevi, poznati po tome da ublažavaju ili čak potpuno uklanjaju neprijatne simptome ovog sindroma. Predstavljamo vam neke od najčuvenijih recepata.

Recepti koji pomažu

 

Kod nervoznih creva

Od ovsa i cimeta

Sto grama neoljuštenog ovsa operite pod mlazom vode i prelijte litrom vode i zagrevajte do ključanja. Kad provri, pustite da vri još 10 minuta na tihoj vatri. Skinite sa šporeta i dodajte kafenu kašičicu karanfilića ili kore cimeta (izbegavajte cimet u prahu, koristite koru u komadima). Poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i pijte u toku dana, po želji zaslađeno medom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od lanenog semena i hajdučke trave

Pomešati po pet supenih kašika lanenog semena, hajdučke trave, nane i majčine dušice, prelijte sa litrom ključale vode, promešajte, poklopite i ostaviti da stoji pola sata. Procedite i popijte tokom dana u malim gutljajima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Protiv iritacije creva izazvane stresom

Pomešati po pet supenih kašika valerijane, kamilice, suručice, matičnjaka i hmelja, pa preliti litrom ključale vode. Zatim promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana u malim gutljajima. Kora divlje trešnje je veoma korisna za otklanjanje problema sa radom creva koji nastaju kao posledica stresa ili nervoze. Ako ste u mogućnosti da je nabavite, obavezno dodajte 100 grama u ovu mešavinu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kad je sindrom nervoznih creva praćen zatvorom

Pomešajte kukuruznu svilu, nanu; koru od pasjakovine odnosno krušine (lat. Rhamnus cathartica), travu lanilist (lat. Linaria vulgaris, zove se još i bogorodičin (divlji) lan, konopljanka), koren maslačka; čaj od kiprovine, islandski lišaj. Kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Kuvajte (poklopljeno) na slaboj vatri 20 minuta. Ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte po trećinu čaše dva-tri puta dnevno i pred spavanje, nezavisno od jela. Kura traje dve-tri nedelje.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading