MLADENČIĆI ZA SLADAK BRAK: Novi supružnici danas slave Mladence

Autor:

Lifestyle

22.03.2018

03:55 >> 14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavna crkva preporučuje mladim parovima da spremaju i služe posnu hranu jer se praznik slavi u toku Časnog posta. Poštovanje posta bi trebalo da im donese zdravlje, a njihovoj deci napredak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svi parovi venčani nakon 22. marta prošle godine slave Mladence

Mladenci su običaj koji proslavljaju parovi venčani posle 22. marta prethodne godine. Ovaj praznik je povod da u mladenački dom dođu članovi porodice i prijatelji i daruju ih poklonima. Jedan od najprepoznatljivijih elemenata ovog običaja jesu mladenčići, poslastice koje mlade domaćice specijalno spremaju za ovaj dan.

SLAVLJENJE MUČENIKA

Srpska pravoslavna crkva 22. marta slavi Svetih 40 mučenika. Mučenici su bili vojnici jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Licinija, prešli u hrišćanstvo, iako je on to izričito zabranio. Vojnici su zbog toga bili osuđeni i pogubljeni bacanjem u jezero. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u sećanje na njih. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci jer su stradali bili mladići. Oni su, zbog čuvanja svoje vere, u ledenom jezeru bili vencima ovenčani Hristovom ljubavlju. Na venčanjima se u crkvi zbog toga na glave mladenaca stavljaju venci. Ovaj čin bi trebao da inspiriše nove supružnike da budu verni jedno drugom, kao što su stradali mučenici bili verni Isusu Hristu.

Mladenci su se u davna vremena slavili na dan prolećne ravnodnevnice, koja može biti 19, 20. ili 21. marta. Kako to nije zgodno za crkveni kalendar, datum je fiksiran na 22. mart.

Crkva preporučuje mladim parovima da za Mladence spremaju i služe posnu hranu jer se praznik slavi u toku Časnog posta. Poštovanje posta bi mladim supružnicima trebalo da donese zdravlje, a njihovoj deci napredak.

PROSLAVA I OBIČAJI

Praznik slave bračni parovi u prvoj godini braka. U svoj dom primaju goste, uglavnom najužu porodicu i prijatelje, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Iako se to retko praktikuje, na Mladence bi trebalo da dođu svi koji su bili pozvani na svadbeno veselje bračnog para. Kao što je to slučaj i kod slave, na Mladence se ne poziva, već gosti dolaze sami.

Saznajte šta možete pokloniti mladencima klikom na ovu rečenicu!

Foto: pixabay.com
Zbog izazova savremenog života mlade domaćice na poštuju običaje kao nekad

Prema običaju koji je vezan za ovaj praznik, novopečena domaćica bi trebalo da ustane ranije tog dana i da umesi 40 kolačića koji su u narodu poznati kao mladenčići. Oni simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mlada supružnica bi tog dana takođe trebala da pripremi posnu gozbu za goste kako bi pokazala svoju spretnost i umešnost. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

U moderno vreme se ovaj običaj ne proslavlja kao nekad. Sve se ređe može čuti da su mladenci služili mladenčiće gostima. Zbog izazova savremenog doba, mlade domaćice nemaju previše vremena da ustaju rano i mese kolače, pa svoje goste služe uobičajenim poslasticama, a neretko se dešava i da ovaj praznik mladi bračni par slavi u kafićima i restoranima, umesto kod kuće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading