RUSKE METODE PROTIV STARENJA: Đumbir i pečurke za dužu mladost

Autor:

Lifestyle

20.03.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi korak u težnji da ostanete mladi jeste da prestanete sa konzumiranjem pržene hrane, a potom i da u svoj jelovnik ubacite hranu koja poboljšava varenje i sadrži antioksidante.

RepublikaFoto: pixabay.com
Đumbir poboljšava varenje

Pravilna ishrana - večna mladost! Namirnice koje unosimo u organizam znatno mogu da utiču na proces starenja, a ruska narodna medicina otkriva plodove iz prirode kao lekove za dugovečnost.

Ipak, prvi korak u težnji da ostanete mladi jeste da iz menija izbacite prženu hranu. Umesto ovakvog načina pripremanja obroka, jela spremajte na pari i nabavite šerpe od nerđajućeg čelika. Takođe, važno je da povedete računa o kvalitetu hrane koju konzumirate. S obzirom na to da nedostatak belančevina u organizmu dovodi do osteoporoze, uvrstite ih u svakodnevni meni.

Ne zaboravite značaj vitamina D jer i njegov nedostatak vodi ovoj bolesti kostiju. Zbog toga jurite za suncem, koje je izvor ovog vitamina. S obzirom na to da šećer izaziva upalu zidova krvnih sudova, zamenite ga bobičastim plodovima i voćem. Ipak, ukoliko je slatko, takvo voće jedite u znatno manjim količinama, a birajte kisele plodove. Kako biste ojačali imunitet i podmladili mikrofloru creva, jedite i kiseli kupus, ukiseljene jabuke i pijte kvas od cvekle.

Povedite računa i o navikama ishrane. Jedite tri, četiri puta dnevno i obratite pažnju na to da obroci budu manji kako se ne biste prejedali. Hranu žvaćite polako, svaki zalogaj po čak 33 puta. Do osećaja sitosti dolazi oko 20 minuta nakon apsorpcije hrane. Ukoliko jedete brže, možete pojesti više nego što je potrebno.

Đumbir

Redovna upotreba korena ove začinske biljke očuvaće stanje organizma na duže staze. Zbog esencijalnih ulja koje sadrži, đumbir poboljšava varenje stimulišući lučenje želudačnih sokova. Samo dva grama ove biljke dnevno dovoljno je da se nivo šećera u krvi smanji za 20 odsto. Takođe, neke studije su pokazale i da đumbir blagotvorno deluje na kožu čineći je zategnutijom, mlađom, a samim tim i lepšom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pečurke

Bogate vitaminom D, antioksidantima i selenom, pečurke su pravi izvor dugovečnosti. Poboljšavaju metabolizam, a selen iz kanape pečuraka izuzetno je koristan za bubrege. Zbog velike koncentracije vitamina D u ovom povrću, jedite ih ukoliko nemate priliku da budete izloženi suncu.

Zeleni čaj

Ne samo da smanjuje nivo holesterola i deluje kao antioksidant već ovaj napitak usporava starenje tkiva. Flavonoidi u zelenom čaju sprečavaju razvoj srčanih oboljenja. Japanski naučnici su otkrili i da je ovaj drevni napitak čak 20 puta efikasniji od vitamina E. Podmlađuje kožu i poboljšava funkcije mozga.

RepublikaFoto: pixabay.com

Grejpfrut

Daje vitalnost i podstiče pozitivne emocije. Nutricionisti ga preporučuju gojaznim ljudima jer sadrži enzime koji pomažu da se hrana lakše svari. Antioksidanti u ovom citrusnom voću podstiču sagorevanje masti u telu, a konzumacijom grejpfruta smanjuje se višak žuči u organizmu.

Cimet

Čuveni začin za kolače ili napitke još jedan je od prirodnih lekova koji produžavaju mladost. Cimet reguliše nivo šećera u krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čija seme

Čija semenke su esencijalan izvor masnih kiselina. Ovo seme je odlično jer sadrži i celulozu, protein i antikosidantne vrednosti koje mu dodatno daju na značaju pogotovo za sjajan izgled kože i njenu teksturu. Čija semenke nemaju štetne čestice i hemikalije i kupuju se na gramažu ili u pakovanju, a mogu da se kombinuju sa voćem i kokosovim mlekom i tako postanu zdrav i lagan obrok koji čuva vašu lepotu.

Konopljino seme

Semenke od konoplje sadrže aminokiseline i proteine, pa ih telo lako apsorbuje. Konopljino seme je takođe bogato kiselinama koje regenerišu telo zajedno sa gvožđem, B vitaminima i vitaminom E. Svi ovi sastojci pomažu vašoj koži, kosi i noktima da budu zdravi, čvrsti i otporni.

Crna čokolada

Kakao, kao glavni sastojak ovog slatkiša, u sebi sadrži veliku koncentraciju antioksidanata, koji ne samo da štite organizam od raznih infekcija već i podmlađuju stare ćelije u organizmu. Konzumiranjem crne čokolade možete da ispeglate bore na koži i izgledate mlađe čak deset godina.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading