"ZAKUVAJTE": Kikiriki jelu daje ŠMEK

Autor: Večernje novosti

Lifestyle

04.03.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako volite kikiriki, nema razloga da ga ne ubacite i kao glavni sastojak u mnoge slane i slatke poslastice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kikiriki može da se doda u mnoga jela

Veoma je ukusan, a studije pokazuju da konzumiranjem samo 30 g ove namirnice nedeljno čuvate zdravlje, jer je bogat proteinima, vitaminima, oligoelementima, vlaknima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama. Obiluje gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, fosforom, a njegovi vitamini B grupe deluju umirujuće na nervni sistem, pa se preporučuje kao antistres hrana. U jela možete da ga ubacite u sirovom stanju ili da ga malo prepečete, da biste pojačali ukus.

PILEĆA SALATA

Potrebno je: 300 g pilećeg filea, 200 g kisele pavlake, 150 g majoneza, kašičica senfa, 4 kisela krastavčića, 100 g kikirikija, 100 g susama, so, biber;

Piletinu obarite i iseckajte na kockice kada se ohladi. Propržite kratko kikiriki i usitnite ga u blenderu, a zatim kratko propržite susam. Krastavčiće sitno iseckajte. Sastojke sjedinite, posolite, prelijte pavlakom, majonezom i senfom i služite.

UKUSNA PASTA

Potrebno je: 350 g testenine, veza praziluka, 100 g tvrdog sira, 2 kašike kikirikija, 100 g pečuraka, 100 g bundeve;

Stavite testeninu da se kuva. Prodinstajte praziluk na ulju, pa dodajte iseckane pečurke i nastavite da dinstate. Dodajte komadiće bundeve i dinstajte još kratko, a zatim pomešajte sa skuvanom testeninom, izrendajte sir da se odmah otopi i pospite kikirikijem.

RepublikaFoto: pixabay.com

AZIJSKI OBROK

Potrebno je: 300 g pilećeg mesa, 1/2 šolje kikirikija, 250 g šargarepe, veza mladog luka ili praziluka, zelena paprika, 2 čena belog luka, 120 g pirinča, kašičica ulja, 250 g pavlake za kuvanje, soja sos, so, biber;

Povrće očistite i iseckajte na tanke kolutove. Beli luk sitno naseckajte. Skuvajte pirinač. Na ulju i belom luku propržite piletinu iseckanu na komadiće, pa je izvadite i u isto ulje dodajte šargarepu i papriku, i kratko prodinstajte. Umešajte mladi luk i pržite još dva minuta. Vratite meso, dodajte pavlaku i dinstajte kratko. Začinite jelo, prelijte sa soja sosom i služite sa pirinčem.

RepublikaFoto: pixabay.com

BRZI KOLAČ

Potrebno je: 200 g margarina, 200 g šećera, 1 dl mleka, 100 g čokolade za kuvanje, 100 g kikirikija, 300 g mlevenog keksa. Za glazuru: 50 g margarina, 100 g čokolade;

Na tihoj vatri istopite margarin i dodajte šećer. Kada se masa sjedini, dodajte čokoladu, mleko, keks i mleveni kikiriki. Izlijte u manji pleh, poravnajte i odozgo prelijte glazurom od čokolade koju ste istopili sa margarinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading