Evo koliko tačno MESA treba jesti

Autor: Blic žena

Lifestyle

02.03.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sve one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa, a žele da se zdravo hrane, ovo je važno obaveštenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od 300 do 600 grama mesa nedeljno je optimalna količina

Stručnjaci preporučuju kažu da je dobro uneti maksimalno od 300 do 600 grama mesa nedeljno. To podrazumeva oko 31 kilogram mesa godišnje.

Meso sadrži mnoge važne prehrambene materije kao što su belančevine, gvožđe, cink i selen, pa je vrlo preporučljivo u ishrani. Ipak, važno je ne preterivati. I treba znati da se u salamama i kobasica nalazi mnogo masnoće, koja se takođe dodaje i u toku pripreme obroka sa mesom.

U mesu se nalazi i holesterol, koji pospešuje nastanak bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i purin, koji povećava količinu mokraćne kiseline u krvi, pa može uzrokovati giht. Previše crvenog mesa - govedina, svinjetine ili ovčetine - povećava mogućnost nastanka raka creva.

Meso treba konzumirati tako da ne mora uvek biti glavo jelo, već prilog povrću, a kad se sprema najbolje je da bude na malo ulja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading