BACAMO ISPRAVNU HRANU: Uštedite novac pravilnim čuvanjem namirnica!

Lifestyle

24.12.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj građana ne pravi razliku između oznaka "Najbolje upotrebiti do" i "Upotrebljivo do", zbog čega svake godine u đubretu završi mnogo više hrane nego što bi trebalo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svake godine u đubretu završi mnogo više hrane nego što bi trebalo

Zbog zbrke oko značenja oznaka za rok trajanja na ambalaži proizvoda potrošači često prerano bacaju

kupljenu hranu. Veliki broj građana ne pravi razliku između oznaka "Najbolje upotrebiti do" i "Upotrebljivo do", zbog čega svake godine u đubretu završi mnogo više hrane nego što bi trebalo. Da ovo nije samo problem Srbije, postalo je jasno kada je nemački ministar poljoprivrede pokrenuo inicijativu da se ukine odredba preporučenog roka trajanja za namirnice koje se posle njega ne kvare nego samo gube neka svojstva.

NAJBOLJE UPOTREBITI DO

Oznakom "Najbolje upotrebiti do..." (best before) označava se datum do kojeg hrana, ako je dobro skladištena i ako pakovanje nije oštećeno, ne gubi na kvalitetu, ali nakon kojeg je i dalje bezbedna za korišćenje. Posle navedenog datuma hrana može početi da gubi ukus, boju i teksturu, ali nije pokvarena. Na taj način označeni su rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi, poput testenina, pirinča i konzervisanih namirnica.

UPOTREBLJIVO DO

Oznakom "Upotrebljivo do..." (use by) označava se datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi. U pitanju je brzo kvarljiva hrana, koja nakon isteka roka trajanja može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi i nakon tog datuma ne bi je trebalo jesti. U ovu grupu spadaju riba, mlečni proizvodi, meso.

Nutricionista Jovana Novaković savetuje potrošačima da na proizvodima na kojima piše "Upotrebljivo do" prate uputstva za čuvanje namirnica.

- Važno je držati kvarljive namirnice na propisanoj temperaturi. Kupcima se preporučuje i da provere da li je pakovanje oštećeno i da ne konzumiraju proizvode na kojima primećuju bilo kakve promene. Sa druge strane, med, šećer, pirinač, so, alkohol i sirće namirnice su koje praktično nemaju rok trajanja - kaže ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading