KREĆU PRAZNIČNA PREŽDERAVANJA: EVO KAKO DA SPREČITE STOMAČNE PROBLEME!

Autor: Republika

Lifestyle

18.12.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona slava je u jeku, a predstoji i Nova godina. Nutricionista Jasna Vujičić savetuje kako najlakše da "pregrmite" ovaj period i izbegnete stomačne tegobe.

Foto: pixabay.com
Odolite iskušenjima masne i nezdrave hrane

Da bi sistem za varanje mogao da odgovori na izazove u ovom periodu, važno je da pijete dosta tečnosti, da izbegavate da jedete i pribate sve, već samo ono što volite. Tako ćete smanjiti broj jela koja će biti na vašem meniju, a i broj kalorija. 

Pošto je ishrana na svečanim trpezama prebogata mesom i ugljenim hidratima važno je se atak na sistem za varenje što uspešniej izbegne.

- Ishrana bogata mesom i ugljenim hidratima ima za posledicu oboljevanje kardiovaskularnog sistema, od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji u današnje vreme umire preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola - objašnjava Vujičić za portal "Super žena". Pre odlaska na svečanu večeru najvažnije je da popijete malo vode, zatim nikada ne idite gladni, a možete da pojedete i šaku badema ili drugih koštunjavih grickalica.

Ako ipak ne izbegnete prejedanje, pa posle teške i masne hrane imate stomačne tegobe, nadutost i osećaj kao da ste progutali kamen- obavezno pomozi svom organizmu. 


Kada ne pomažu ni čaša kisele vode, razmućena soda bikarbona, dr Branka Lazić kaže: 

- Ukoliko se jave ovakvi problemi znači da stomak ne može dobro da svari hran. Kod ovakvih tegoba najčešće se radi o nedostatku pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina. Kada se oni ne nalaze u pravo vreme na pravom mestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane, ali i od telesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo u vidu nekog preparata. Pri odabiru pankreasnih enzima najbolje uzmite enzime u formi sitnih granula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading