IPAK NIJE IZ FRANCUSKE: Kroasan izmislili u Austriji zbog Turaka!

Autor: novosti.rs

Lifestyle

11.12.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuzi su ga proslavili, ali verovali ili ne, kroasan nije nastao u zemlji šansona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kroasan ipak nije iz Francuske

Prvi kroasan ispekli su bečki pekari u 17. veku u čast austrijske pobede nad Turcima. Legenda kaže da su pobedi i sami doprineli - jednog jutra, dok su svi ostali spavali, vredni pekari su primetili da Turci organizuju napad na grad. Obavestili su vojnike koji su pobedili Turke, a onda su pekari umesili pecivo koje su oblikovali prema simbolu Osmanskog carstva, polumesecu.

Nije potpuno sigurno ko je onda doneo ovu kalorijsku bombu u Francusku. Prema jednoj verziji, bila je to Marija Antoaneta, poslednja kraljica Francuske, a po drugoj, August Zang, austrijski oficir koji je u Parizu otvorio bečku pekaru tridesetih godina 19. veka. U početku, kroasan je bio simbol luksuza, ali krajem 19. veka, bogataši prelaze na brioš, a kroasan postaje omiljen među pripadnicima srednje klase. Francuski nacionalni proizvod postaje 1920. godine, a danas, svake nedelje, Francuzi pojedu 50 miliona slasnih kroasana.

Sastojci kroasana

Kroasan od 57 grama ima 231 kaloriju. Glavni sastojak je puter, a tu su još i brašno, kvasac, voda, so, jaja, šećer, mleko. Tačne mere zavise od pekara, jer svaki majstor ima svoj recept. Tek u 20. veku, ova poslastica počinje da se pravi od lisnatog testa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading