NAPRAVITE RUSKI LEKOVITI NAPITAK: Kombuha gasi žeđ, a čuva zdravlje i mladost

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

24.07.2021

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fermentisani napitak koji se priprema od čajne gljive, odnosno njenih kvasnih bakterija, odličan je saveznik u mršavljenju i detoksikaciji organizma, a može da pomogne i u lečenju mnogih bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vrlo je jednostavno gajiti gljivu i praviti lekoviti napitak

Iako latinski naziv za kombuhu ili čajnu gljivu označava meduzu, ovaj tradicionalni lekoviti napitak poreklom iz istočne Azije nema nikakve veze ni sa meduzama ni sa gljivama.

Takozvani čajni kvas predstavlja simbiozu različitih vrsta kvasnih bakterija i sirćetne kiseline, a u Rusiju su ga, nakon završetka rata sa Japanom, doneli vojnici. Od tada se kombuhi pripisuju čudesna svojstva da izleči, oporavi i podmladi organizam, a veoma je popularna i među zagovornicima zdrave ishrane.

RIZNICA VITAMINA I MINERALA

Kombuha je zapravo gusti smeđi sluzavi film koji se kroz niz hemijskih procesa formira u rastvoru slatkog čaja. Naučnici su otkrili da kombuha ne uzima tanine iz čaja, ali da bez njega ne bi mogla da opstane. U slatkom rastvoru ova hranljiva simbioza gljivica i bakterija sintetiše askorbinsku kiselinu, kojom se hrani, dok kofein iz čaja omogućava deobu ćelija i rast čajne gljive.

Kombuha će čaj obogatiti jedinstvenim hranljivim jedinjenjima, vitaminima i mineralima, pretvarajući ga u izuzetno zdrav osvežavajući napitak koji savršeno gasi žeđ i normalizuje funkcionisanje čitavog organizma.

 

 

Industrijski se mogu uzgajati kombuhe težine i do 100 kilograma, a u kućnim uslovima je možete čuvati u običnoj tegli od tri litra i tako uvek imati zdrav i lekovit napitak. Preduslov je da nabavite izdanak kombuhe u obliku sluzave supstance, koji sa vama može podeliti neko ko već uzgaja kombuhu ili ga možete sami kupiti.

ČISTI STOMAK I OPUŠTA NERVNI SISTEM

Zdravim osobama preporučuje se da svakoga dana preventivno piju od 300 do 500 ml čaja od kombuhe. Ovu količinu podelite na četiri doze i uzimajte sat vremena pre ili tri sata posle obroka. Čaša ovog napitka na prazan stomak pripremiće digestivni trakt za rad, a pre spavanja očistiće i dezinfikovati stomak i doprineti kvalitetnom odmoru. Čaj možete uzimati u čistoj formi, ali ga možete mešati i sa lekovitim biljem i sami napraviti efikasne lekove po starim ruskim narodnim receptima. Kombuha odlično deluje na organizam u kombinaciji sa šipkom, koprivom, listom maline, kupine ili breze.

 

 

Redovnom upotrebom kvasnog čaja poboljšava se varenje, vrši se jaka detoksikacija digestivnog sistema i obnavlja normalna mikroflora crevne sluzokože. Čaj od kvasne gljive pomoći će osobama koje pate od oboljenja žuči i jetre, regulisaće krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Kada se koristi spolja, čaj od kombuhe zaustavlja patološke procese u usnoj duplji, kao i dermatološka oboljenja poput akni i gljivičnih upala. Ovaj prirodni lek pozitivno utiče na stanje nervnog sistema, obezbeđuje zdrav san i podiže imunitet.

Važno je napomenuti da čaj od kvasne gljive sadrži oko dva procenta alkohola i da je zbog toga u većim količinama zabranjen za vozače, trudnice i porodilje. Upotreba kombuhe dozvoljena je za decu stariju od tri godine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading