UBLAŽAVA PMS, DEPRESIJU I STRAH: Napravite čudesan čaj od ove biljke

Autor: radiosarajevo.ba

Lifestyle

04.12.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da posegnete za tabletama za smirenje ili spavanje, od pomoći bi mogla da vam bude valerijana - biljka čiji koren ublažava osećaj napetosti i nesanicu, i poboljšava kvalitet sna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čaj kao priroan lek

Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i hroničnog umora, kao i stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želudačne tegobe, strah i hipohondriju. 

Najbolje bi bilo da jednu čajnu kašiku korena valerijane prelijete hladnom vodom i ostavite da odstoji 8 do 12 sati. 

Nakon toga procedite napitak, ugrejte ga sasvim malo i konzumirajte ga gutljaj po gutljaj, dva do tri puta na dan, s tim da poslednju šoljicu popijete pola sata pre spavanja. 

U biljnim apotekama možete da nabavite i tinkturu valerijane, koju treba uzimati tri puta na dan, po 20 kapi na kocki šećera. 

Foto: pixabay.com
Cvet biljka valerijane

Nakon 2-3 nedelje upotrebe valerijane, potrebno je napraviti pauzu od dve nedelje, a zatim, ako je neophodno, možete ponovno da počnete da je uzimate. 

Ipak, iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati pre vožnje automobilom ili rada na mašinama koje traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg dejstva smanjuje pažnju. 

Velika prednost ove biljke je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne uzrokuje nikakvu zavisnost, a kada je uzimate kratkoročno, nema nikakvih štetnih dejstava. 

Napitke od valerijane možete da kupite u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta. 

Ima je svuda, a baštovani je zapravo ne vole jer predstavlja korov koji guši drugo bilje. 

Valerijana reguliše i menstrualni ciklus, smanjuje menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva materice i obnavlja ih, i pomaže u lečenju mioma i tumora materice i jajnika. 

Takođe ublažava tegobe klimaksa i menopauze, i reguliše krvni pritisak. 

Indijanci i Kinezi je jedu zbog velike hranljive vrednosti. 

U pitanju je biljka koja je bila izuzetno cenjena u ratovima zbog veoma brzog zaustavljanja krvarenja. Kod hemoroida koji krvare koristi se u vidu sedeće kupke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading