DA LI JEDETE PREVIŠE ŠEĆERA? Ne morate da vadite krv, samo proverite da li imate neki od ovih simptoma

Autor:

Lifestyle

09.07.2021

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šećer ima mnogo kalorija, ali onih praznih, što znači da naš organizam nema mnogo koristi od njega.

RepublikaFoto: pexels.com

 Iako ga ima u mnogim namirnicama, ipak je moguće isključiti ga iz ishrane. To je i preporuka lekara, jer ako ga unosite previše u organizma, on može prouzrokovati mnogobrojne zdravstvene probleme, a gojaznost je samo jedna od njih.

Ako niste sigurni da li unosite mnogo šećera u organizam postoji način da to proverite. Ukoliko imate neki od ovih simptoma došlo je vreme da šećeru kažete zbogom.

Akne

Hrana u kojoj se nalazi mnogo šećera izaziva nagli rast insulina u krvi. Kao odbranu telo započinje proces vezivanja šećera za proteinske molekule. Čim glukoza uđe u krv, ona pokreće niz komplikovanih fizioloških procesa koji na kraju mogu da izazovu upalu i probleme s kožom. Ako se često u organizam unose velike količine šećera, može doći do pojačane aktivnost lojnih žlezda na koži, nakon čega dolazi do upalnih procesa. To znači da ishrana bogata šećerom nosi veći rizik od nastanka akni.

Problemi sa zubima

Štetne bakterija u ustima hrane se šećerom. Tako nivo kiseline koja se obično proizvodi može da se uveća i ošteti zubnu gleđ.

Kad se taj zaštitni spoljni sloj troši dolazi do stvaranja karijesa. To može da izazove zubobolju, osetljivosti zuba i krvarenja desni, pa čak može dovesti i do gubitka zuba, pišu Nezavisne.com

Bol u zglobovima i mišićima

Ako imate bolove, osećate trnce i otiču vam noge to može da bude jedna od posledica – oštećenje nerava.

Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije

Ako konzumiramo veće količine slatke hrane, visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u ćelije. Zbog toga telo nema energije i stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do “goriva”. Nakon unosa određene doze šećera, osetićete nalet energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osoba se oseća iscrpljeno, jer ta doza nema prehrambenu vrednosti i ne može dugo da održi osećaj sitosti.

Nadutost

Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer ne svari u potpunosti u tankom crevu. Kad dođe u debelo crevo, može da fermentiše i dovede do gasova, grčeva i bolne nadutosti, kao što može da pogorša i simptome sindroma iritabilnog creva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading