PRIRODAN LEK: Rešite se upale grla, kašlja i bronhitisa

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

02.12.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dezinfekcijsku snagu ove biljke poznavali su Egipćani, Grci su nju stavljali u pića, a Rimljani cenili njenu čudesnu lekovitost. U sezoni gripa preporučuje se svakodnevna upotreba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Koristite prirodni lek

Majčina dušica se smatra lekom protiv svih bolesti, jer uklanja i ublažava čitav niz tegoba, a cenjena je i kao medonosna vrsta.

Foto: pixabay.com
Britanci je preporučuju

Britanski lekari preporučuju preparate od majčine dušice za lečenje bronhitisa i upale grla, a posebno protiv kašlja jer deluje kao ekspektorans, utiče na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija.

Glavni sastojak je eterično ulje. Prava majčina dušica razređuje sluz i pomaže kod iskašljavanja. Timol koji izlučujemo preko pluća utie antiseptički i antibakterijski. 

Osim kod kašlja, koristi se i kod bronhitisa. Kod želudačanih i crevnih bolesti poboljšava rad probave te se zato koristi i kao začin. Umiruje grčeve bronhija, pa se koristi i kod hroničnog i akutnog bronhitisa.

Inhalacija

Majčinu dušicu možete i inhalirati, što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji. Time ispunjavate dva glavna uslova za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadrži lekovite sastojke majčine dušice, uspešno razređuju sekret u bronhijama.

Dobar čaj od majčine dušice

  • nikada se ne kuva i ne drži u otvorenoj posudi
  • za pripremu treba uzeti dovoljnu količinu biljke
  • majčina dušica sadrži lekovite sastojke koji lako isparavaju pa se sprema kao oparak
  • kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare pa tako pripremljen čaj nema lekovitog svojstva
  • čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovitog svojstva
  • da biste skuvali dobar čaj, uzmite supenu kašičicu majčine dušice, prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procedite   
  • pa zasladite medom i pijte tri do četiri šoljice na dan
    Foto: pixabay.com
    Dobra je za borbu protiv bronhitisa

Protiv bronhitisa

Mališanima se najčešće daju čaj od kamilice u filter-vrećicama i voćni aromatični čajevi, ali treba znati da je čaj od majčine dušice mnogo bolji izbor. Ova biljka je potpuno sigurna i mogu je bez straha konzumirati i deca. Korisna je u lečenju mnogih boljki koje pogađaju decu, pre svega bronhitisa. Nemirni ili nervozni mališani će zahvaljujući  majčinoj dušici brzo utonuti u san.

Prirodna kozmetika

U kozmetici se koristi kao antiseptik u vodicama za grgorenje i zubnim pastama, a za inhalaciju je potrebno upotrebiti čaj od majčine dušice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading