OVO VOĆE I POVRĆE NIKAKO NE TREBA LJUŠTITI! Njihova kora puna je hranjivih materija!

Autor: Republika

Lifestyle

01.07.2021

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kori voća i povrća mogu se pronaći hranljive materije koje su odlične za naš organizam.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Te kore često su izvor hranljivih materija koje su potrebne našem organizmu i koje zapravo na kraju samo bacimo u kantu za smeće.

Umesto guljenja, bolje se odlučite za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste organizmu dali sve što mu treba.

KROMPIR

U kori krompira se krije i do 20 posto ukupnih vitamina kao što je vitamin B. Možete ga pripremati presečene na pola i ispečene u rerni.

PATLIDŽAN

Kora patlidžana obiluje fitonutijentima, nasuninom koji sprečava oštećenja ćelija koja mogu biti posledica starenja ili bolesti. Možete ga puniti mešavinom povrća i peći u pečnici.

SLATKI KROMPIR (BATAT)

Većina hranljivih sastojaka skriva se upravo u kori batata. On sadrži vitamin C, kalijum i betakaroten, sastojke neophodne za jači imunitet, dobar vid i zdravu sluznicu grla i nosa. Slično kao i patlidžan, i batate možete prerezati po pola i puniti povrćem.

KRASTAVCI

Kora krastavca bogata je antioksidansima i vlaknima koji jačaju imunitet, sprečavaju zatvor i blagotvorno deluju na zdravlje sistema za varenje.

ŠARGAREPA

Šargarepu treba dobro oprati i može se jesti, poručuju nutricionisti. U njenoj se koži kriju antioksidansi i vitamin A koji čuvaju vid, zdravlje kose i noktiju, a studije su potvrdile da smanjuju rizik od raka.

JABUKE

U kori jabuke kriju se kvercetin, vitamin C i triterpenoidi koji djeluju antikancerogeno. Studije su potvrdile da konzumiranje jabuke s korom olakšava probleme s disanjem, produžava osećaj sitosti i štiti memoriju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading