ODLIČNA ZAMENA ZA MESO! Ova namirnica ubrzava metabolizam, čuva srce, čisti celo telo od toksina! (RECEPT)

Autor:

Lifestyle

20.06.2021

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlato Inka – kinoa, sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla.

RepublikaFoto: Photo by James Sutton on Unsplash

Kinoa se naziva “zlatom Inka” i “kraljicom semenki”. Drevne civilizacije su ovu pseudožitaricu smatrale svetom biljkom. Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vreme ratova, ova žitarica telu može doneti mnoge prednosti.

Prednosti kinoe

Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči s proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.

Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i zubnog mesa, a ima i umirujuće delovanje pa se koristi za lečenje depresije i neuroze.

Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju smiri ove simptome.

Kinoa ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina i ne sadrži gluten. Ova biljka se koristi kao laksativ i ima moć da izlečiti hronični zatvor.

Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju prehranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilan rad creva.

Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Kinoa kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa.

Korisne osobine se manifestiraju i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Recepti

Povrće s kinoom

Potrebno je: 200 g kinoe, 200 g karfioloa , 200 g brokolija, 200 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 režanj belog luka, začini, so i biber.

Priprema: Kinou kuvajte u vodi oko 15 minuta. Karfiol i brokoli skuvajte na pari. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.

Pesto s kinoom

Potrebno: 200 grama rukole, vezica svežeg peršuna, 100 ml maslinovog ulja, 100 grama semena bundeve, 200 kuhane kinoe.

Priprema: U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i semenke bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu.

Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading