NAJTRAŽENIJA DIJETA NA INTERNETU! Svi su poludeli za ovim jelovnikom, a KILOGRAMI se TOPE!

Autor: Republika

Lifestyle

23.04.2021

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paleo dijeta je rezultat istraživanja profesora Lorena Kordejna, a sama dijeta se zasniva na proučavanju moguće ishrane naših prapredaka iz perioda paleolita.

RepublikaFoto: Photo by alan KO on Unsplash
Foto: Ilustracija

Izbegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina može da učini čuda, kaže dr Kordejn. Koncept Paleo dijete se temelji na tome da su ljudi evoluirali milionima godina pre neolitskog perioda, kada se ishrana zbog poljoprivrede značajno promenila.

Autor dijete tvrdi da žitarice nisu bile deo praistorijske ljudske ishrane, te da su uvedene u jelovnik tek u vreme agrokulturne revolucije pre 10.000 godina.

Ova dijeta je hit i među svetskim zvezdama.

Paleo dijeta – osnove

U knjizi “The Paleo Diet” iznete su tvrdnje da je ljudska genetika najbolje prilagođena ishrani naših predaka pre poljoprivredne revolucije. Kao takva, Paleo dijeta bazira se na ishrani koja je bila dostupna ljudima u to vreme. Mnoge namirnice su zabranjene. Ukratko, to znači izbegavanje suhomesnatih jela, zatim šećera, soli, proizvoda od žitarica (hleb, kukuruz, pšenica, pirinač, testenine…), mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. Krompir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su danas genetski i nutricionistički modifikovani.

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako su u ovoj dijeti eliminisane žitarice i prerađeni ugljeni hidrati, ova dijeta je manje ograničavajuća od sličnih dijeta.

Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Pečurke su dozvoljene.

Voće, orašasto voće i semenke (sve osim kikirikija) može se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama. Dozvoljena su samo neka ulja – maslinovo, laneno i ulje kanole. Preporučuje se uzimanje ribljeg ulje u kapsulama. Od pića – dozvoljeni su voda i čaj, ali i sveže ceđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Preporuka je jesti samo kvalitetnu hranu, odstraniti sve što je prerađeno ili stiže u kutiji. Neprerađena, prirodna hrana u vidu krtog mesa, koštica i semenki, voća i povrća, bez skroba, šećera, mlečnih proizvoda i mahunarki je Paleo izbor. Tu su i neke obavezne promene: zamena ulja, smanjivanje zasićenih masti i uzimanje prostih šećera i soli. To mogu svi da priušte, a i prodavnice su dobro opremljene ovim namirnicama, prenosi Informer.

Paleo dijeta – dozvoljene namirnice:

Jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke…, voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.

RepublikaFoto: pixabay.com

Paleo dijeta – zabranjene namirnice:

Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete …), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).

Primer jednodnevnog jelovnika

Doručak: Omlet sa spanaćem i pečurkama,

Užina: Šaka bobičastog voća,

Ručak: Pastrmka na žaru, velika mešana salata sa prelivom od limunovog soka i maslinovog ulja,

Užina: Sirova šargarepa i jabuka,

Večera: Piletina na žaru, kuvani brokoli, salata od paradajza,

Dezert: Prženi orasi i jabuka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading