5 nisko-kaloričnih, a opet otmenih koktela za one koji brinu o zdravlju

Autor: Republika

Lifestyle

21.04.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada ste na dijeti, ponekad imate osećaj da oni najomiljeniji ukusi koje volite nisu više opcija za vas. Ako ste jedan od onih koji brinu o svom zdravlju, onda ste svakako navikli da odbijate to parče torte, ili da ne jedete duboko prženo. Ali ako ste osoba koja sa vremena na vreme voli da popije alkoholno piće, onda odricanje od alkohola može biti ozbiljan problem za vas.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na sreću, velika većina dijeta se može ispuniti, bez da se u potpunosti odrekne alkohola. Zapravo, neki od najukusnijih koktela koji postoje su oni koji se mogu konzumirati bez da se dodaju prosti, ali i složeni šećeri. 

Konzumacija alkohola u velikim količinama, može imati negativan uticaj na zdravlje, kao što su povećanje telesne mase, jer brojni dodaci mogu da povećaju drastično broj kalorija.

U ovom članku ćemo pogledati koji su to najukusniji kokteli, ali i kokteli koji imaju najmanje kalorija. 

1. Cosmopolitan sa narom

RepublikaFoto: Unsplesh

Ako ste ikada gledali TV seriju „Sex and the City" onda ste sasvim sigurno upozanti sa najomiljenijim koktelom glavne glumice Carrie Bradshaw, Cosmopolitan. U originalnom receptu ovaj koktel se sastoji od soka od brusnice i pića Cointreau, koja su oba sastojka ukusna, ali i neverovatno puna slada. Stoga ako želite da pijete ovaj moderni koktel, ali želite da smanjite unos šećera, probajte ovaj recept:
· 1 oz likera od narandže
· 1 oz vodke od nara
· 1 limeta

Mućkajte sa ledom i onda sipajte u martini čašu. 

2. Mint Julep

RepublikaFoto: Unsplesh

Ovaj koktel se proslavio na Kentucky Derby trci, a to je jedan zabavan koktel za ljubitelje burbona. Tamna pića uglavnom imaju više kalorija od bistrih pića, ali razlika nije toliko velika. Stoga, nije burbon ono što čini ovaj liker slatkim, nego ga čini slatkim sirup (koji je zapravo tečni šećer). Probajte ovaj recept kao zamenski:
· Sveža limeta
· 1 kafena kašika šećera u prahu
· 1.5 oz burbona
· 1 supena kašika vode

Smrvite nanu i šećer u čaši, zatim dodajte mrvljeni led, sipajte burbon i vodu i promešajte!

3. Vesper Martini

RepublikaFoto: Unsplesh

Kada pomislite na Vesper Martini, prva stvar koja vam pada na pamet je James Bond u elegantnom smokingu koji igra blekdžek i pije mućkan, a ne mešan martini. Jasno je svima da James BOnd ima perfektnu liniju, a možda je to i zbog izbora pića. Vesper Martini se sastoji samo od providnih pića i nema šećera u sebi:
· 3 oz džin
· 1 oz vodka
· 0.5 oz suvog vermuta

Potrebno je staviti sve sastojke u šejker sa ledom i sipati u martini čašu, koju čak i Agent 007 odobrava. 

4. Margarita

RepublikaFoto: Unsplesh

Ako ste ikada pili ovaj koktel onda sigurno mislite, „stani, pa u ovom piću ima gomila šećera!" Da, najpoznatiji koktel koji dolazi iz Meksika se često pravi sa jednostavnim sirupom, ali ne mora da se pravi na taj način. U našem receptu potrebno je koristiti nektar agave, svežu limetu da se umanji uticaj šećera i da ipak dobijete odličan i ukusan koktel:
· 1.5 oz srebrne tekile
· 1.5 oz svežeg soka od limete
· 0.5 oz agave nektara

Promućkajte sastojke zajedno i sipajte ih preko leda. Malo parče limete može biti lep dodatak ovom piću takođe.

5. Bloody Mary

RepublikaFoto: Unsplesh

Ovaj koktel ponekad može da ima ukus kao ceo obrok… i nekad to zaista i jeste. Ali ono što je zanimljivo je činjenica da ima samo 140 kalorija u standardnom Bloody Marry koktelu. Često bude dosta soli u ovim pićima, pa nije loše potražiti sok od paradajza koji ima nizak nivo sodijuma u sebi. Evo i jednostavnog recepta da probate:
· 6 oz nisko sodiranog paradajz soka
· 1 kafena kašika rena
· 1 kafena kašika worcestershire sosa
· 1 kafena kašika ljutog sosa (po želji)
· 1.5 oz vodke

Promešajte u čaši sa ledom i garnirungom od krastavaca, maslina i slično. Crni biber takođe može da bude interesantan dodatak. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bojana

21.04.2021 12:31

Citam ove koktele i shvatam da nisam otmena,jer se ujutru nagutam vitamina opc acerole i sertifikovane ganoderme,a pred rucak popijem sa muzem vinjacic.