NAJBOLJI EKLERI! Recept za francuski kolač koji svi obožavaju

Autor:

Lifestyle

15.04.2021

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekleri su klasičan francuski dezert koji je postao poznat širom sveta zbog svoje jednostavnosti i ukusa koji je previše dobar da biste mogli da mu odolite...

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Ukus koji je previše dobar da biste mogli da mu odolite

Ekleri se prave od testa sličnom onom koje se koristi za profiterole ili princes krofne, a puni se kremom i preliva topljenom čokoladom. Ime potiče od francuske reči ekler koja u prevodu znači "svetlost munje". Pogađate - zato što se jedu toliko brzo!

Sastojci:

Za testo:

4-5 jaja

250 ml vode

125 ml ulja

150 g brašna

prstohvat soli

3 kašičice šećera

Za fil:

400 ml slatke pavlake

80 g tamne čokolade

3 kašičice instant kafe

Za glazuru:

200 g tamne čokolade

6 kašika ulja

Priprema:

Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte instant kafu i čokoladu izlomljenu na komadiće, ostavite da se ohladi i prebacite u frižider na 2 sata. Za testo razbijte 4 veća ili 5 manjih jaja. U šerpu sipajte vodu, dodajte ulje, so i šećer i stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte brašno da dobijete gusto i glatko testo. Ostavite minut-dva da se testo prohladi, pa dodajte jaja iz 2-3 puta, sipajući i mešajući posle svakog dodavanja. Zagrejte rernu na 200 stepeni, obložite pleh pek papirom. Testo sipajte u dresir kesu na koju ste postavili široki zvezdasti nastavak. Ovim nastavkom istiskajte eklere dugačke oko 10 cm i pecite oko 20-30 minuta. Ohlađene kolačiće presecite uzduž, izvadite fil iz frižidera i ulupajte ga mikserom. Filujte donju polovinu kolačića, pa ih poklopite. Na pari istopite čokoladu sa uljem i prelijte eklere.

Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading