NAMIRNICE KOJE POBOLJŠAVAJU PLODNOST MUŠKARACA: Pivski kvasac i iznutrice za kvalitetnu spermu!

Autor: M. Stanić

Lifestyle

15.04.2021

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parovima koji planiraju potomstvo savetuje se da se hrane namirnicama koje povećavaju plodnost i koje će im na prirodan način pomoći u želji da se ostvare kao roditelji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Lekari se slažu da je pre planiranja proširenja porodice neophodno prvo se posvetiti sopstvenom zdravlju. Unošenje odabranih namirnica koje povećavaju plodnost povećava šanse za prirodno začeće ili garantuje uspeh vantelesne oplodnje.

Kada govorimo o muškoj plodnosti, zdravlje sperme je ključ uspeha. To podrazumeva da su broj spermatozoida, njihov kvalitet, oblik i struktura, kao i stanje DNK, na zadovoljavajućem nivou. Bilo koja oplodnja nekvalitetnom spermom ugrožava održivost trudnoće. A zdrav način života u velikoj meri utiče na zdravlje sperme.

Budućim očevima se savetuje da počnu zdravo i raznovrsno da se hrane, kao i da izbegavaju industrijsku hranu i šećer u svim oblicima. Ovo je prvi korak ka ishrani koja povećava plodnost jačeg pola.

Hrana plodnosti za muškarce

- Opredelite se za morsku ribu poput lososa, haringe, skuše, tune i sardele jer sadrži esencijalne masne kiseline, koje značajno podižu kvalitet sperme.

- Zeleno lisnato povrće, hleb od celog zrna, mahunarke, agrumi, ekstrakt kvasca, govedina, živina, svinjetina i školjke sadrže folnu kiselinu, koja je od suštinskog značaja za broj spermatozoida, a pokazalo se da nizak nivo folne kiseline negativno utiče na DNK sperme.

- Pivski kvasac, žitarice od celog zrna, iznutrice, pečurke i pšenične klice odlični su izvori vitamina B6, koji je od velikog značaja za proizvodnju muškog polnog hormona testosterona.

- Jaja, jetra, meso, riba i sir obiluju vitaminom B12, koji pomaže u proizvodnji i povećanju broja spermatozoida.

- Prednost dajte agrumima, bobičastom voću, jabukama, kruškama, mangu, dinji, zelenom lisnatom povrću, paprikama, šargarepi i ostalom voću i povrću jer obiliju vitaminom C. Važno je znati da je nedostatak ovog vitamina povezan s nižim kvalitetom sperme i oštećenjem njenog DNK.

- Integralne žitarice, žumance, avokado, orasi i semenke, zeleno lisnato povrće, nerafinisano hladno ceđeno ulje, organski i masni mlečni proizvodi sadrže pravo bogatstvo vitamina E. Ovaj vitamin je antioksidans, što znači da se bori protiv slobodnih radikala i čini spermu plodnijom.

- Jedite jaja, mlečne proizvode s većim procentom masnoće i masnu morsku ribu. Osim toga, nemojte bežati od sunca da bi telo stvorilo dovoljno vitamina D jer on ima veoma važnu ulogu u proizvodnji i razvoju sperme.

- Ozbiljno se bacite na integralne žitarice, pivski kvasac, sve vrste voća i povrća, orašaste plodove, iznutrice, živinu i školjke, koji su odlični izvori cinka. Znajte da se ovaj mineral nalazi u velikim količinama u spermi i zadužen je za rep i spoljni sloj spermatozoida. Nizak sadržaj cinka povezan je sa niskim nivoom testosterona. Kroz svaki ejakulat se gube velike količine cinka, pa redovna ejakulacija iscrpljuje rezerve ovog minerala.

- U ishranu uvrstite brazilske orahe, jetru, jaja, integralne žitarice i pivski kvasac jer su bogati selenom. Nizak nivo selena povezan je s lošom pokretljivošću spermatozoida, a ovaj mineral je neophodan za stvaranje zdrave i plodne semene tečnosti.

- Uživajte u jelima od karfiola i brokolija jer sadrže antioksidans koenzim Q10, koji podržava pokretljivost sperme. Osim u pomenutom povrću, nalazi se u iznutricama, svinjetini, govedini i piletini, morskoj ribi, mahunarkama, koštunjavim plodovima i semenkama.

- Obogatite ishranu ječmom, smeđim pirinčem, heljdom, piletinom i mlečnim proizvodima. Ove namirnice sadrže L-arginin, esencijalnu masnu kiselinu koja višestruko pozitivno utiče na plodnost sperme.

- Prednost dajte proizvodima životinjskog porekla poput organskog crvenog mesa, jagnjetine, živine i masti, kao i organskih mlečnih proizvoda, jer sadrže L-karnitin, koji povećava količinu i pokretljivost spermatozoida.

 

Ruski narodni lekovi za bolju plodnost muškaraca

* Balzam travarke Nine Tarasove

Sakupite u rano proleće pupoljke sa grana vrbe, topole i breze. Jednake količine ovih pupoljaka sipajte u teglu od litra, tako da bude ispunjeno dve trećine tegle. Pupoljke prelijte kvalitetnom votkom do vrha tegle. Zatim teglu zatvorite i ostavite da odstoji tri nedelje. Za to vreme često mućkajte teglu. Nakon tri nedelje procedite dobijenu tečnost. Pijte po 50 kapi ovog balzama, jednom dnevno, pre obroka, u ciklusima od po 10 dana. Posle svakog ciklusa pravite pauzu od nedelju dana.

* Lekoviti koktel protiv muškog steriliteta

Sipajte u teglu 200 grama meda, čašu konjaka, sok tri limuna i tri sveža žumanceta. Sve dobro izmešajte. Dobro zatvorenu teglu čuvajte u frižideru. Pijte pola sata pre jela, tri puta dnevno po kašiku ove smese. Svaki put prethodno dobro promešajte smesu drvenom kašikom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading