Ukusan obrok može odstojati dva-tri dana u frižideru: EVO KAKO DA RIBA OSTANE SVEŽA!

Autor: Republika

Lifestyle

07.04.2021

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste pomislili da je dovoljno staviti zamotanu ribu na policu frižidera do sutra, prevarili ste se... I najsvežija riba vidno će propasti nakon noći provedene na tri stepena Celzijusa, što je temperatura u najvećem broju kućnih frižidera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Riba je ukusna i zdrava namirnica, ali i lako kvarljiva. Najbolje je pripremiti i pojesti je odmah nakon što ste je kupili ili ulovili, ali često nismo u takvoj prilici i moramo je staviti na neko vreme u frižider. Sveža riba se u frižideru prosečno može održati dva dana.

Pritom se nemasna riba (brancin, list, iverak...) bolje održava u frižideru, pa ćete imati još dan više. Za masnu ribu (pastrmka, losos, tuna, skuša...) imaćete dan manje, a onu vrlo masnu, kao što su srdele, najbolje je pripremiti odmah, bez odlaganja.

PAD KVALITETA

Naravno, nemojte misliti da će se riba pokvariti, međutim, budite sigurni da će joj se kvalitet osetno i vidljivo srozati.

Ovo su saveti koji vam mogu pomoći da ribu sačuvate u boljem stanju.

Neophodan sastojak jeste led. Položite li filetiranu ili očišćenu celu ribu na led, to znači da ćete je čuvati na temperaturi od nula stepeni, na kojoj može zadržati svežinu i do četiri dana. Upravo je to razlog zbog kog je riba u ribarnicama izložena na hrpama leda. Treba paziti na još nešto, osnovno je da su vam, kad radite sa sirovom ribom, ruke čiste, kao i sav pribor i površine.

Nadalje, riblje meso mora biti suvo. Bakterije krive za kvarenje uspevaju najbolje u vlazi. Dakle, što je meso vlažnije, to će brže propadati. Na tu činjenicu se nadovezuje pravilo da riblje filete uvek spremate u jednom sloju, ako su složeni jedan preko drugog, pojačano su izloženi vlazi iz drugih fileta, što je posebno dobra okolina za bakterije.

Pored toga, ribu treba dobro pokriti, vazduh u frižideru je suv i, premda ne želite suvišnu vlagu na ribljem mesu, ne želite ga ni previše isušiti.
Vratimo se, zakratko, na početak.

Ribu treba filetirati i oprati hladnom vodom tako da isperete sve ljuskice i druge ostatke. Kod sečenja imajte na umu da veći komadi ribe bolje čuvaju svežinu u frižideru od malih. Za ispiranje koristite najhladniju vodu iz slavine. Nikada ne perite ribu vrućom ili mlakom vodom jer oštećuje osetljivo meso. Na kraju, filete pažljivo osušite papirnim ubrusom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ni zamrzavanje nije loša opcija

Ako ribu želite da sačuvate duže vremena, možete je zamrznuti. Mnoge vrste riba prirodno žive u hladnoj vodi, pa stavljanje u zamrzivač suštinski neće biti toliko velika promena za riblje meso, kao što je za pileće ili goveđe. Ne zaboravite samo na kesi u koju stavljate ribu da napišete datum zamrzavanja. Najduži rok zamrzavanja ne bi trebalo da pređe šest meseci (kod lososa i pastrmke četiri).

NEKOLIKO OPCIJA

Idealno bi bilo staviti sve u jednom sloju na rešetkasti stalak za hlađenje koji može stati u veliki tiganj. Potom tiganj napunite ledom, pazeći da je gornji nivo leda ispod ribe i da je ne dodiruje. Zatim sve zajedno treba čvrsto prekriti aluminijskom ili plastičnom folijom i staviti na dno frižidera. Ako ribu tako čuvate duže od jednog dana, ne zaboravite izliti otopljenu vodu i staviti novi led.

Ako nemate pomenuti stalak, ribu položite u jednom sloju u kesice iz kojih ste istisnuli sav vazduh. Važno je da se mogu čvrsto zatvoriti. Stavite ih na metalni poslužavnik ili u drugu prikladnu posudu na kesice ispunjene ledom, pa preko kesica s ribom stavite još leda u kesicama. Tako ćete postići najnižu moguću temperaturu na kojoj se riba neće smrznuti, a zadržaće svežinu. Led nikada ne sme direktno dodirivati ribu.

Kod sečenja imajte na umu da veći komadi ribe bolje čuvaju svežinu u frižideru od malih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading