Doktorka dala objašnjenje! SVEŽ I SUŠENI ĐUMBIR NISU ISTO, NJIHOVA LEKOVITA SVOJSTVA ZAVISE OD TOGA KAKO GA KORISTITE!

Autor: Republika

Lifestyle

03.04.2021

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je na spisku sastojaka recepta koji pripremate đumbir ili kurkuma, možda ste zbunjeni jer ne znate da li bi trebalo da upotrebite sveži ili sušeni koren.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktorka Kančan Koja objasnila je dilemu vezanu za sveži koren koji rendamo ili sušene, mlevene začine koje dodajemo jelima.

Đumbir i kurkuma višestruko su korisni za zdravlje, jačaju imunitet i pomažu čitav niz procesa u organizmu, prenosi Mondo.

- Ako ove začine jedete zbog zdravlja, najbolje je da uzmete sveže i rendate ih po potrebi. Proces sušenja ovakvog korenja obično zahteva da se ono najpre skuva u vreloj vodi, pa potom suši i melje. Tokom procesa kuvanja izgubiće određene zdrave nutrijente - objasnila je ona.

RepublikaFoto: pixabay.com

To ne znači da u mlevenom, sušenom začinu nema ničega zdravog. Kurkuma će zadržati kurkumin, svoj najvažniji sastojak, a ukoliko spremate veću količinu hrane sušeni začin vam je zgodniji jer ne morate da ljuštite i rendate koren.

Kada je ukus u pitanju, ako ste kupili kvalitetan mleveni začin, i dalje je u roku trajanja i čuvate ga ispravno, sušeni je nekada i bolja opcija jer je ukus "koncentrisan".

Dakle, ako želite više zdravstvenih prednosti, i pravite, recimo, smuti, čaj koji ne mora da vri ili slično, uzmite svež, ako želite da obogatite ukus svoje hrane koja se dugo kuva, slobodno koristite samo sušeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading